Muzeul civilizației dacice și romane Deva – Evanghelie de la Blaj, din anul 1776, restaurată

Volumul a fost restaurat în Laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigații al Muzeului Civilizației Dacice şi Romane Deva.

Formatul Evangheliei în 4° are 344 pagini tipărite cu negru și roșu, pe două coloane, cu 39 rânduri pe coloană, textul fiind încadrat într-un chenar linear. Ornamentația este deosebită. Titlul este încadrat cu o gravură de tip portic. În partea de sus Isus Hristos, încadrat în medalion binecuvântează cu ambele mâini. În partea de jos a gravurii este reprezentată Buna Vestire. Pe coloanele ce străjuiesc ansamblul sunt redați Sfinții Petru și Pavel, iar în colțuri apar simbolurile și numele celor patru evangheliști. În text apar gravuri cu Sfântul evanghelist Ioan, semnată „Sandul tipograf”, Sfântul evanghelist Matei, semnată „Sandul T”, Sfântul evanghelist Luca, Sfântul evanghelist Marcu. Frontispicii elaborate cu mici gravuri înfrumusețează paginile. Există viniete din ornamente grafice și despărțitoare de capitole și paragrafe. Inițialele sunt ornate cu roșu. Colontitlurile sunt încadrate între ornamente tipografice.

Evanghelia poate fi admirată deocamdată doar în spațiul virtual, pe pagina de Facebook a MCDR Deva urmănd ca în momentul ridicării interdicției de vizitare a muzeelor să poată fi admirată  în cursul vizitării muzeului.