În legătură cu problemele reclamate de personalul medical din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Deva și în vederea sprijinirii tuturor cadrelor medicale, vă comunicăm demersurile propuse de Consiliul Județean (CJ) Hunedoara.

Considerăm că este necesară stabilirea urgentă a circuitelor epidemiologice cu respectarea strictă a criteriilor epidemiologice printr-un plan de măsuri coerent și corect care să asigure internarea și tratamentul pacienților, respectiv protecția personalului medical în condiții optime.
De asemenea, este obligatorie excluderea oricăror derogări nelegale de la normele specifice combaterii răspândirii virusului SARS-CoV-2.
La nivelul SJU Deva, se impune efectuarea unei delimitări clare între personalul medical și pacienții internați care în urma testărilor au rezultate negative pe de-o parte, și personalul medical și pacienții internați care, în urma testărilor, au rezultate pozitive.
Personalul medical de specialitate trebuie folosit în mod corect, legal, cu respectarea programului de lucru și a tuturor formelor de protecție sanitară, fiind foarte bine cunoscut faptul că, în condițiile în care personalul medical este epuizat, se creează o mare vulnerabilitate în activitate. În plus, sunt create riscuri inclusiv cu privire la sănătatea și gradul de imunitate în cazul cadrelor medicale, ceea ce este foarte grav.
Orice condiții de muncă nelegale sau impuse abuziv trebuie să înceteze. Sunt obligatorii aplicarea cu strictețe a protocoalelor medicale, respectarea circuitelor epidemiologice și a programului de lucru. Cerem respectarea profesionalismului cadrelor medicale implicate în misiunea de salvare de vieți omenești.
Conducerea CJ Hunedoara întreprinde demersuri concrete către toate instituțiile competente, respectiv Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara și Instituția Prefectului pentru soluționarea tuturor aspectelor sesizate, în scopul tratării pacienților și susținerea cadrelor medicale care se află în prima linie a luptei împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2.