Diferenţa dintre carantină şi izolarea la domiciliu. Cum şi cui se aplică măsurile şi cine verifică dacă sunt respectate

Carantina este obligatorie pentru cei care vin din zone de risc maxim, iar spaţiile de carantinare de la nivelul fiecărui judeţ au toate condiţiile şi sunt păzite în exterior cu jandarmerie şi poliţie locală

„Carantina e obligatorie, s-a instituit prin OUG şi a fost declarată prin ordin al ministrului. Pentru cei care vin zone de maxim risc,cei care vin de acolo şi sunt asimptomatici intră în carantină 14 zile. Sunt testaţi la venire şi plecare din carantină.

Carantină nu e autoizolare şi se aplică pentru cei  care intră în spaţiile de carantinare de la nivelul fiecărui judeţ, sunt izolaţi în nişte camere cu toate condiţiile, grupuri sanitare, televizor, pentru 14 zile. Paza în exterior se asigură de jandarmerie şi poliţie locală. Cei aflaţi în carantină sunt vizitaţi de DSP şi de autorităţile locale.

Pentru ceilalţi se indică izolarea voluntară la domiciliu.
Când intră în ţară, primesc chestionare pe care le completează după ce sunt consultaţi medical în aeroport sau la intrarea în ţară la punctele de frontieră, sunt verificaţi dacă prezintă simptomatologie, sunt îndrumaţi la domiciliu, unde fac izolare voluntară 14 zile. Dau datele de contact şi locaţia de domiciliu.Sunt supravegheaţi şi verificaţi de DSP şi medicii de familie de câte ori e nevoie. DSP face evaluare prin medicul de familie, sau dacă simptomatologia se modifică, sau inopinat”.
În ceea ce îi priveşte pe românii care intră în ţară pe cale terestră, pentru ei sunt culoare separate la punctele de frontieră – 7 cu Serbia şi 14 cu Ungaria – acolo completează formularele şi semneaza pe proprie răspundere că au dat declaraţiile corecte. Sunt evaluaţi de medicul de la DSP.