AMENZI DE SUTE DE MILIOANE DATE DE POLIȚIȘTI

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii  Biroului Combaterea Delictelor Silvice din cadrul I.P.J. Hunedoara au efectuat o acțiune vizând verificarea modului de gestionare, comercializare și transport al materialului lemnos de către diferite persoane fizice și juridice, de pe raza municipiului Petroșani şi a orașului Petrila.În cadrul acţiunii, poliţiştii au stabilit că o societate comercială desfășura activități de exploatare, depozitare și comercializare a materialului lemnos pe raza orașului Petrila, fără a respecta prevederile stabilite de legislația silvică în vigoare (în rampa de exploatare  poziționată în fondul forestier național nu a fost amplasat panoul cu datele de identificare ale operatorului economic și perioada de autorizare).  În cauză, poliţiştii au luată măsura sancționării contravenționale a operatorului economic cu amendă în valoare de 3.000 de lei.De asemenea, în urma verificării modului de gestionare a materialelor lemnoase intrate și ieșite în și din depozitul societății, poliţiştii au stabilit faptul că operatorul economic nu a îndeplinit obligația de a verifica documente de provenienţă  care au însoțit materialul lemnos intrat în depozitul societății, motiv pentru care au luat măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare de 7.000 de lei.

În cadrul verificărilor privind modul de exploatare a materialului lemnos de către o altă societate comercială din Petrila, poliţiştii au identificat pe suprafața fondului forestier național 3 cioate nemarcate din specia fag, provenite de la arbori tăiați fără drept.În acest caz, poliţiştii au luat măsura confiscării materialului lemnos identificat la fața locului (2,83 mc), care a fost predat personalului silvic, în vederea valorificării. În cauză, poliţiştii vor efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept și furt de arbori.

Cu ocazia verificărilor în teren, poliţiştii au constatat faptul că în rampa primară poziționată în fond forestier național nu a fost amplasat panoul cu datele de identificare ale operatorului economic care efectua exploatarea și nici perioada de autorizare (aşa cum prevede legislația silvică în vigoare). În cauză, a fost luată măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare de 3000 de lei. Referitor la modul de gestionare a materialelor lemnoase intrate și ieșite în și din depozitul societății, în urma comparării stocului scriptic cu cel faptic măsurat în depozit, a rezultat un plus de 13,92 mc lemn de foc din specia fag, pe care operatorul economic îl deținea fără documente legale de proveniență. Acesta este motivul pentru care poliţiştii au luat măsura sancționării contravenționale a operatorului economic cu amendă în valoare de 6.000 de lei și măsura complementară de confiscare a celor 13,92 mc de material lemnos.

În cadrul acţiunii, poliţiştii au identificat – în cazul unei altei societăţi comerciale din Petrila – două cioate nemarcate din specia molid, în stare verde, provenite de la arbori tăiați fără drept.În cauză a fost luată măsura confiscării materialului lemnos identificat la fața locului (în volum de 3,77 mc) care a fost predat personalului silvic în vederea valorificării. Faţă de reprezentanţii societăţii, poliţiştii vor continua cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arboriReferitor la modul de gestionare a materialelor lemnoase intrate și ieșite în și din depozitul societății, poliţiştii au stabilit că operatorul economic nu avea evidențiate situația procesărilor materialelor lemnoase, motiv pentru care au luat măsura sancționării contravenționale a reprezentanţilor societăţii cu amendă în valoare de 5.000 de lei.

Acţiunea poliţiştilor a beneficiat de sprijinul reprezentanţilor Gărzii Forestiere Timișoara, ai celor ai I.J.J. Hunedoara și ai Ocolului Silvic Petroșani.