Plătim cei mai scumpi judecători din Europa de Est: salarii de la 28.000 Euro pe an

Preluat integral de pe PS NEWS

publicat de Constantin Marius

 

Magistrații din România au salarii și pensii de lux aproape de nivelul unor țări precum Franța și Germania, deși avem un salariu mediu de 5 ori mai mic decât aceste state.România este una dintre puținele țări în care salariul judecătorilor la începutul carierei și la sfârșitul acesteia este mult mai mare decât salariul mediu al țării. Astfel, la începutul carierei un judecător câștigă brut de 4 ori mai mult decât salariul mediu brut pe econimie, iar la sfârșitul carierei câștigă brut de 6 ori mai mult decât salariul mediu brut pe economie, potrivit raportului realizat în 2018 de Consiliul Europei privind eficiența justiției.În această categorie selectă de salarii foarte mari ale judecătorilor în comparație cu salariul mediu pe economie, țara noastră este alături de Armenia și Azerbaijan.Un judecător la începutul carierei în România are un câștig anual brut de 28.987 de Euro, ceea ce este de 4,09 ori mai mult decât salariul mediu brut anual, doar Armenia este peste România cu o diferență de 4,31. Un judecător de la o Curte Supremă din România ajunge la 58.695 Euro brut pe an, adică de 8,28 de ori mai mult decât salariul mediu brut, iar țara noastră înregistrează cea mai mare diferență la acest capitol, după cum se poate observa și în tabelul de mai jos.

Salariul brut al unui judecător român la început de carieră este mai mare decât al unuia din Polonia (21.435 Euro/an), Ungaria (16.916 Euro/an), Croația (23.128 Euro/an), Bulgaria (18.867 Euro/an).În Franța, același judecător la începutul carierei câștigă brut 44.864 de Euro/an, ceea ce reprezintă de 1,27 de ori mai mult decât salariul mediu brut pe economie al francezilor. Putem observa că între salariul unui judecător român și al unui francez e o diferență de circa 16.000 de Euro, dar între salariile medii din cele două țări, diferența ajunge la 30.000 de Euro, în favoarea francezilor, evident.În Germania diferențele dintre salariul judecătorilor și salariul mediu al țării sunt și mai mici. Un judecător la începutul carierei are un câștig brut de 47.469 de Euro/an, adică de 0,94 ori mai mult decât salariul mediu anual al economiei.

Cu alte cuvinte, România a crescut exagerat de mult salariile magistraților și a produs o discrepanță uriașă între salariile judecătorilor și salariul mediu pe economie, în timp ce alte țări caută un echilibru.Raportul Consiliului Europei este realizat cu datele din 2016. Astfel, în acel an Germania avea un salariu mediu brut de 39.041 Euro/an, iar francezii ajungeau la 37.162 Euro/an. În 2016, salariul mediu brut al românilor era în ianuarie 2.668 lei pe lună (adică aproximativ 580 Euro)În același an, un român câștiga în medie circa 7.000 de Euro brut, de peste 5 ori mai puțin decât în Franța și Germania și, totodată, de 4 ori mai puțin decât un judecător român la început de carieră.Pe parcurs, diferența dintre românii de rând și judecători se adâncește și mai mult. Astfel, la sfârșitul carierei, un judecător câștigă de 6 ori mai mult decât salariul mediu brut al țării, adică undeva pe la 32-35.000 de Euro/an. În țara noastră, diferențele se adâncesc și mai mult când ne uităm la salariile magistraților cu funcții de conducere. Augustin Lazăr, fostul procuror general al României, a avut venituri anuale nete în 2018 de aproximativ 73.000 de Euro.Raportul arată că într-o țară săracă plătim scump pentru justiție și că n-am reușit să creștem nivel de trai al cetățenilor, ci doar a crescut nivelul de trai al magistraților. Cum raportul a fost întocmit pe baza datelor din 2016, de atunci și până acum au mai existat măriri de salarii pentru magistrați.

Astfel, un judecător de la ICCJ cu 20 de ani vechime poate să ajungă, în 2019, la peste 65.000 de Euro/an, într-o țară în care salariul minim pe economie este 440 de Euro brut pe lună, adică undeva la 5.280 de Euro pe an. Să nu uităm de faptul că pensiile lor sunt de asemenea uriașe și nesimțite sau că unii judecători mai acumulează și pensia din magistratură și salariul de la CCR sau salariul de profesor universitar. Livia Stanciu este un exemplu de judecător care încasează peste 700.000 de lei pe an, adică aproximativ  150.000 de Euro.Între timp, procurorii și judecătorii sunt incapabili să combată eficient corupția sau să rezolve dosare importante pentru întreaga țară precum Colectiv, Hexi Pharma, dosarul privind traficul de copii de la Țăndărei, dosarul de la Revoluție, cazurile drogurilor din Marea Neagră și multe alte cazuri urgente.