Al XIV-lea Congres Internațional de Tracologie. Congresul se va desfășura la Deva, în perioada 6-10 mai 2020, sub titlul: THRACing the Past: From Bronze Communities to Iron Kingdoms – Organizat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva
Al XIV -leaCongres Internațional de Tracologie este o manifestare internațională științifică și culturală de prestigiu iar propunerea ca acesta să aibă loc la Deva,iar ca organizator MUZEUL CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE DEVA,instituție subordonată Consiliului Județean Hunedoara.
Tracologia este disciplina care studiază civilizația tracilor. Triburile tracice au fost grupuri de populații de origine indo-europeană care au ocupat o mare parte a Europei. Tracii reprezintă strămoșii majorității popoarelor europene. În epoca bronzului triburile proto-trace au creat în Bazinul Carpatic o strălucitoare civilizație. În epoca fierului populațiile tracice se individualizează, din neamul tracilor desprinzându-se mai multe ramuri, printre care și geto-dacii, ,,cei mai viteji și cei mai drepți dintre traci”, după cum îi caracterizează istoricul grec Herodot. Prin urmare, tracologia studiază evoluția civilizației tracice, respectiv a urmașilor acestora, printre care se numără și geto-dacii. Cum geto-dacii sunt strămoșii direcți ai poporului român, considerăm că organizarea Congresului de tracologie, cea mai prestigioasă manifestare științifică internațională de profil, la Deva, în județul Hunedoara, centrul politic și spiritual al strălucitoarei civilizații geto-dacice, reprezintă împlinirea unei datorii față de înaintașii noștri.Așa cum declară și Liliana Țolaș,Manager al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva :
„Cea de-a XIV-a ediție a Congresului Internațional de Tracologie va fi organizată de către Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în perioada 6-10 mai 2020. Evenimentul se va desfășura, așa cum am precizat și cu alte ocazii, în parteneriat cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din cadrul Academiei Române și cu Uniunea Internațională pentru Științe Preistorice și Protohistorice – Comisia 30, având ca temă: „THRACing the Past: From Bronze Communities to Iron Kingdoms”. Ediția precedentă, a XIII-a, a avut loc în anul 2017 la Kazanlak, în Bulgaria, la acel eveniment participând și mai mulți specialiști în domeniul arheologiei din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane. Anul acesta sunt așteptați la Deva cercetători din Egipt, Turcia, Bulgaria, Rusia, Republica Moldova, Austria, Italia, Serbia și Statele Unite ale Americii, momentan fiind înscriși peste 140 de participanți.
Cu ocazia congresului care va avea loc la Deva vor fi abordate numeroase aspecte încadrabile perioadei, de la epoca bronzului până la sfârșitul antichității: istorie, arheologie, artă, cultură, limbă, religie, numismatică, epigrafie, dar și studii interdisciplinare sau de istoriografie. Limbile străine în care se va desfășura congresul vor fi engleza, germana și franceza.
Specialiștii vor sosi la Deva pe data de 6 mai 2020. Lucrările congresului sunt programate pentru 7, 8 și 9 mai, fiind organizate în mai multe secțiuni, incluzând și deplasări pentru documentare în teren, la puncte de interes istoric și turistic. Ultima zi (10 mai) va fi dedicată vizitelor opționale a siturilor arheologice și a muzeelor”.
Liliana Țolaș
Manager al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva
Congresele de tracologie de până acum au fost manifestări științifice de prestigiu la care au participat numeroși profesori și cercetători din toată lumea, în preocupările cărora studierea istoriei și arheologiei strămoșilor noștri -tracii- a ocupat un loc important.Ultimele congrese de tracologie au avut loc la: Sofia-Yambol(2000), Chișinău(2004), Komotini-Alexandroupolis(2005), Istambul(2010), Târgoviște(2013) și Kazanlak(2017).Pentru următorul congres, prevăzut a se desfășura în perioada 6-10 mai 2020, a fost propus ca loc de desfășurare municipiul Deva, reședința județului Hunedoara, iar ca organizator Muzeul Civilizație Dacice și Romane Deva, instituție subordonată Consiliului Județean Hunedoara. Este,fără îndoială, o propunere care ne onorează, dar ne și obligă. Propunerea făcută de către organizatori a avut în vedere câteva criterii foarte importante, precum faptul că muzeul devean și Municipiul Deva dispun de toate condițiile necesare: săli de conferințe, tehnologie de prezentare a comunicărilor, un corp de arheologi recunoscuți pentru valoarea și contribuțiile lor științifice, experiență îndelungată în organizarea de manifestări științifice de avergură. Din aceste considerente Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și-a câștigat un binemeritat prestigiu național și internațional, iar propunerea de organizare a congresului confirmă acest statut.
De asemenea, în județul Hunedoara există vestigii istorice impresionante, cu monumente înscrise în patrimoniul UNESCO, între care amintim Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei preromane și Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei Romane. În cadrul excursiei documentare care se va desfășura la finalul lucrărilor congresului, pe traseul Deva-Hunedoara-Costești-Grădiștea de Munte, participanții vor avea oportunitatea să cunoască direct o parte dintre monumentele importante ale județului Hunedoara (cetățile dacice Costești și Blidaru, precum și capitala Daciei, Sarmizegetusa Regia).Organizarea celui de-al XIV -lea Congres Internațional de Tracologie la Deva ilustrează încă odată capacitatea și prestigiului Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva și aduce un important câștig de imagine pentru județul Hunedoara, prin evidențierea patrimoniului cultural inestimabil de care acesta dispune.Până în prezent și-au exprimat dorința de a participa la congres peste 100 de cercetători din 15 țări: Egipt,Grecia, Turcia, Bulgaria, Republica Moldova, Georgia, Federația rusă, Serbia, Austria, Germania, Italia, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii și România.
Declarația Dr. Nicolae Cătălin Rișcuța
Sef Secție Arheologie din cadrul MCDR Deva :
„Congresul Internațional de Tracologie organizat de instituția noastră, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, este cel mai important eveniment din acest an. Practic el a debutat cu mult timp înainte, printr-o serie de acțiuni derulate inclusiv în cursul anului 2019. Anul acesta, mai precis la începutul lunii februarie, invităm publicul să participe la vernisarea unei expoziții compuse din piese arheologice de o valoare excepțională din patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane. Iar evenimentele vor continua”.
Ștefan Băutu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.