Amplă acţiune a poliţiştilor Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Hunedoara, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul forestier.

În perioada 16-22.01.2020, poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Hunedoara, au efectuat o acțiune vizând prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul forestier (combaterea tăierilor ilegale, precum şi a transportului și a comercializării materialului lemnos) de către diferite persoane fizice și juridice, de pe raza comunelor Vețel, Ilia și Gurasada. Acţiunea a vizat, de asemenea, reducerea riscului rutier şi a numărului de accidente rutiere grave. Acţiunea a beneficiat de sprijinul personalului silvic abilitat din cadrul Ocolului Silvic Ilia și a Gărzii Forestiere Timișoara.

În cadrul acţiunii, la data de 16.01.2020, în jurul orei 21:20, poliţiştii au identificat în trafic, pe DJ 706G, pe raza comunei Gurasada, un bărbat de 47 de ani, care conducea un autoturism.În urma testării cu aparatul etilotest, poliţiştii au stabilit că bărbatul se afla sub influența băuturilor alcoolice, prezentând o concentraţie de 0,40 mg/l, alcool pur în aerul expirat. În cauză, poliţiştii au luat măsura sancționării contravenționale a bărbatului cu amendă în valoare de 1.305 lei și măsura complementară de reținere a permisului de conducere cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 zile.

De asemenea, la data de 17.01.2020, pe raza comunei Gurasada (în satul Vica), pe un teren proprietate privată, poliţiştii au identificat 6 cioate nemarcate, ai căror arbori au fost tăiați fără drept de un bărbat de 29 de ani, cu acordul proprietarului terenului, materialul lemnos fiind identificat ca exploatat și fasonat, așezat într-o stivă, pe marginea drumului de acces auto.

În acest caz, poliţiştii au luat măsura confiscării materialului lemnos, predarea acestuia personalului silvic în vederea valorificării și continuarea cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori. Tot pe raza satului Vica, pe proprietatea de teren a unei alte persoane, poliţiştii au identificat 9 cioate nemarcate, ai căror arbori au fost tăiați fără drept de un bărbat de 49 de ani, cu acordul proprietarului (materialul lemnos  a fost identificat ca exploatat și așezat într-o stivă la drumul de acces auto). În cauză, a fost luată măsura confiscării materialului lemnos, predarea acestuia personalului silvic, în vederea valorificării și continuarea cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori.

Un caz similar a fost identificat de poliţişti în satul Dănulești, unde au fost identificate 41 cioate nemarcate, în stare verde (arborii au fost tăiați fără drept de un bărbat de 40 de ani, cu acordul proprietarului, materialul lemnos fiind identificat ca exploatat și așezat într-o stivă, la drumul de acces auto).  În cauză a fost luată măsura confiscării materialului lemnos şi demararea de cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori.

În satul Cărmăzănești, pe un teren situat în fondul forestier național, au fost identificate 3 cioate nemarcate, în stare verde, din specia fag.  În acest caz, arborii au fost tăiați fără drept de reprezentanţii unei societăţi comerciale (în timpul exploatării materialului lemnos aferent unei partizi legal constituite).   În cauză a fost luată măsura sancționării contravenționale a reprezentantului societăţii cu amendă în valoare de 1.000 de lei și cea complementară de plată a contravalorii materialelor lemnoase tăiate fără drept.

Şi în satul Gurasada, pe un teren situat în fondul forestier național, poliţiştii au identificat 6 cioate nemarcate, în stare verde. Arborii respectivi (fag şi cer) au fost tăiați fără drept şi sustraşi de către angajaţii unei societăţi comerciale, în timpul exploatării materialului lemnos aferent unei partizi constituite legal.  În cauză a fost luată măsura confiscării şi a predării materialului lemnos către personalul silvic,  în vederea valorificării și continuarea cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept și furt de arbori.