Uricaniul face pași mari și rapizi pentru implementarea și promovarea proiectelor în turism

       La Uricani faptele vorbesc,nu vorbele fără acoperire,nu este o lozincă este realitate.”Administrația locală din orașul Uricani a depus la Ministerul Turismului documentația pentru atestarea Orașului Uricani ca Stațiune Turistică de Interes Local.Săptămâna care vine așteptăm vizita în teren a reprezentanților ministerului turismului care vin să verifice în teren documentația depusă.De asemenea a fost aprobată în consiliul local, HCL-ul  care aprobă propunerile de trasee și circuite turistice,destinate vizitatorilor orașului Uricani,de asemenea a fost omologată la OSIM sigla turistică a orașului Uricani ” declară primarul Dănuț Buhăescu.

Fapt care arată hotărârea și rapiditatea cu care primarul Dănuț Buhăescu urmărește implementarea tuturor proiectelor derulate în orașul Uricani.

      Cele șase trasee și cicuite sunt următoarele:

 • Traseu Cascada Sterminos
 • Traseu Cascada Firizoni
 • Circuit Cascada Valea Mării – Cascada Lazăru
 • Traseu Podul Suspendat din Scocul Urzicarului
 • Circuit Valea Iarului – Valea Soarbele
 • Ciclotraseu turistic Uricani – Cîmpu lui Neag – Câmpul Mielului – Cîmpușel

 

       Trei trasee au fost finalizate:        Cascada Sterminos;Cascada Firizoni;Scocul Urzicarului;urmând ca celelalte trei să fie finalizate săptămâna viitoare.Aceste trasee au fost realizate de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Uricani,coordonat de Primăria Uricani,iar echipa de lucru formată din colaboratoro și voluntari ai CNIPT Uricani în parteneriat cu Salvamont Uricani,ProMontana  și Parcul Național Retezat.Marcarea traseelor a fost făcută conform legii și anume: semnul traseului( floare de o anumită culoare) înre-un chenar alb.

       Realizarea traseelor a fost făcută în două etape:

 • ecologizare,amenajare și marcare
 • amplasare panouri informare,promovare(săptămâna viitoare)

Se lucrează în continuare la panourile de informare și promovare a acestor trasee și circuite.

 

 Traseul tematic Cascada Sterminos;                                  

Traseul va fi marcat cu ,, FLOARE GALBENĂ,,

Cascada Sterminos se află în apropierea orașului Uricani, în capătul nordic al piemontului de sub muntele Tulișa, la o distanță de 4 km pe valea ce poartă acelaș nume.

Accesul se poate realiza de a lungul văii Sterminos, cu intrare pe str. Narciselor, după care se urmează drumul forestier ce continuă paralel cu părâul Sterminos. Timpul recomandat de parcurgere a traseului și vizitare a Cascadei Sterminos este de 3 – 4 ore. Traseul turistic local va fi marcat cu semnul ”floare galbenă”, și va începe de la DN 66A, unde dorim să montăm și un panou informativ de mărime 1500mm x 1000mmm.

 

 

 

 • Traseul tematic Cascada Firizoni

 

Se află localizată în apropierea DN 66A în localitatea Valea de brazi, la o distanță de 4,5 km de orașul Uricani.

Vizitarea cascadei Firizoni se face prin intrarea și traversare Cheilor Firizoni, chei dezvoltate și formate în sedimentul piemontului nordic al Depresiunii Petroșani  de cursul de apă al pârâului Firizoni.Cheile au o înălțime mică, aproximativ 30 m, o lungime de aproximativ 100 m și se închid cu Cascada Firizoni, o cădere de apă de 12 m înălțime.În zonă mai pot fi văzute două forme geomorfologice: un sfinx (Sfinxul din Firizoni) și o babă. În imediata apropiere se mai află și cascada Androni, o mică cădere de apă de 6 m. Traseul turistic local va fi marcat cu semnul ”floare mov”, și va începe de la DN 66A, unde dorim să montăm și un panou informativ de mărime 1500mm x 1000mmm.

Timpul recomandat de parcurgere a traseului și vizitare a Cascadei Firizoni este de 30 minute.

 

 • Circuit Cascadele Valea Mării – Cascada Lazăru;

Situată pe versantul sudic al crestei sudice a munților Retezat, cascadele din Valea Mării și Cascada Lazăru se află pe cursurile de apă cu acelaș nume, la altitudine de aprox. 1200 m, sau format ca urmare a curgerii ghețarilor cuaternali pleistoceni în perioada Würm. Cascadele din Valea Mării și Cascada Lazăru se află pe cursurile de apă cu acelaș nume, la altitudine de aprox. 1200 m, sau format ca urmare a curgerii ghețarilor cuaternali pleistoceni în perioada Würm. În curgerea lor, ghețarii au dat în praguri de rocă dură pe care au străpuns-o și modelat-o lăsându-ne aceste minunate canioane și cascade.

Cascada Mării se află situată în capătul superior al Canionului Valea Mării și este ultima dintr-un șir de alte cinci cascade de înălțimi mai mici. Are o înălțime de 34 m și este specială deoarece oferă chiar și în perioadele secetoase de vară un debit deosebit de mare de apă care se datorează receptorilor aflați sub cresta principală sudică a munților Retezat.Cascada Lazăru se află pe pârâul paralel cu Valea Mării, accesul spre casdacă realizându-se prin parcurgerea drumului forestier din valea Lazăru, după care pe poteca pescărească de pe firul apei. Frumusețea acestor cascade pitorești face ca numărul de turiști vizitatori să crească anual, în prezent canionul și cascadele sunt vizitate zilnic, iar în weekend-urile de vară numărul vizitatorilor depășește 100 de turiști pe zi. De asemenea, în sezonul hivernal Cascadele din valea Mării sunt locul ideal pentru practicarea escaladei pe gheață.

Vizitarea Cascadei Mării se poate realiza prin parcurgerea Canionului Mării pe o potecă neamenajată, ce trece pe lângă 6 cascade. Valea Mării este unul din puținele locuri din România unde se practică canyoning-ul și singurul din munții Retezat.Traseul de canyoning este echipat cu pitoane autoforante și plăcuțe pentru recuperarea corzilor. Accesul se poate realiza din DN 66A pe strada Lazăru, drumul forestier ce continuă paralel cu părâul Lazăru, acesta fiind și singira cale de acces spre cabana Buta. După parcurgerea a aproximativ 2,5 km se ajunge la o bifurcație, loc unde se pot parca mai multe mașini. De aici se mai merge pe un drum forestier circa 250 m, până la un pod de beton, loc unde se unesc și apele celor două părâuri: Lazăru și Măria.

După traversarea Canionului Mării dorim să facem joncțiunea cu cascada Lazăru urmărind o curbă de nivel aflată deasupra ultimei cascade printr-o potecă turistică și prin realizarea unui marcaj pe care turiștii vizitatori să-l urmeze.Este un traseu cu grad de dificultate mediu, având o diferență de nivel ≥ 500m și care poate fi parcurs în orice perioadă din an. Traseul poate fi parcurs doar la pas. Deoarece traseul se derulează în paralel cu firul văilor, există pasaje cu risc de alunecare sau cădere în gol și ne dorim a fi amenajate cu balustrăzi.

Timpul recomandat de parcurgere a traseului și vizitare a Cascadelor din Valea Mării și cascada Lazărul este de 3 – 4 ore.

Lungime traseu – 9 km

Traseul turistic local va fi marcat cu semnul ”floare verde”, și va începe de la DN 66A, intersecția cu drumul de acces spre cabana Buta, unde dorim să montăm și un panou informativ de mărime 1500mm x 1000mmm.

 

 • Traseu tematic Podul natural din Scocul Urzicarului;

 

Scocul Urzicarului și podul natural sunt căteva din frumoasele obiective turistice naturale ascunse ale orașului Uricani.

Pentru a vizita Scocul Urzicarului urmăm DN 66 A dinspre Uricani spre Câmpușel (traversând localitățile Valea de Brazi, Câmpu lui Neag). După 10 km parcurși din localitatea Câmpu lui Neag, vom ajunge într-o pajiște alpină unde sunt aproape mereu căpițe de fân, loc numit Câmpul Mielului, un bazinet depresionar al Jiului de Vest, cândva (un urmă cu aproape 200 de ani) aici existând un imens zăton de acumulare a apelor Jiului și utilizat la transportul materialului lemnos prin metoda numită plutărit. Se spune că pentru a umple cu apa Jiului de Vest barajul, era nevoie de 3 săptămâni.

 

 

Acest loc, Câmpul Mielului, reprezintă punctul de pornire spre Scocul Urzicarului și Podul natural. Traseul urmărește valea seacă formată de pârâul Urzicarului și traversează cheile seci formate de aceste. După parcurgerea unei poieni ce se deschide atipic pe parcursul traseului, începe o urcare mai dificilă, ce aduce în atenția călătorului două praguri de stâncă ce trebuie traversate cu mare grijă. După parcurgerea ultimului segment de potecă îngustă și abruptă, direcția traseului se schimbă spre stânga, apoi urcă drept în sus pentru o porțiune de aproximativ 50 m și cotește la dreapta pentru a ajunge la Scocul Urzicarului, aflat deasupra, pe partea stângă. Un farmec aparte îl au cheile modelate de ghețari în perioada ultimei glaciațiuni, pe care poteca le traversează, Urieșul din Scocul Urzicarului și în final Podul natural. Reîntoacerea se face  pe acealaș traseu până la Câmpul Mielului.

Este un traseu cu grad de dificultate medie spre dificilă, având o diferență de nivel ≥ 800m și care nu poate fi parcurs în sezonul de iarnă. Traseul poate fi parcurs doar la pas având și câteva pasaje mai dificile.Deoarece traseul traversează cheile și câteva săritori, există pasaje cu risc de alunecare sau cădere în gol va fi amenajate cu balustrăzi și scări.

Timpul recomandat de parcurgere a traseului și vizitare a Scocului Urzicarului și a Podului natural este de 3½ – 4 ore.

Lungime traseu – 5 km.

Traseul turistic local va fi marcat cu semnul ”floare roșie”, și va începe de la DN 66A, zona Câmpul Mielului, unde dorim să montăm și un panou informativ de mărime 1000mm x 800mmm.

 

Circuit Scocul Iarului – Valea Soarbele

 

Se află localizate în zona Câmpușel, munții Retezatul Mic (Calcaros). Accesul spre realizează pe DN 66A Uricani – Câmpu lui Neag – Câmpul Mielului – Câmpușel.

Pentru a vizita Scocul Iarului și Valea Soarbele, se părăsește zona de parcare de la Câmpușel, se traversează Jiul de Vest, urmând drumul ce duce la Campingul de la Valea Iarului.

Traseul începe din spatele clădirii administrative a campingului (fostul observator de vânătoare) și continuă prin Cheile Iarului. Este un traseu acsendent, cu câteva săritori mici, ușor abordabile. Cheile de înălțimi mici sunt foarte înguste  și pline de vegetație.

La ieșirea din chei traseul va continua spre stânga pe o curbă de nivel, aproximativ 700 m, traversând pâlcuri de jnepeni, după care se ajunge în Valea Soarbele, stâna Soarbele și la Tăul fără fund.

Este un traseu cu grad de dificultate ridicat, având o diferență de nivel ≥ 800m și care nu poate fi parcurs în sezonul de iarnă. Traseul poate fi parcurs doar la pas având și câteva pasaje mai dificile.

Deoarece traseul traversează cheile și are câteva săritori, există pasaje cu risc de alunecare sau cădere în gol ne dorim a fi amenajate cu balustrăzi și scări.

Timpul recomandat de parcurgere a traseului și vizitare a Văii Iarului, Tăului fără fund și Văii Soarbele este de 6 – 7 ore.

Lungime traseu – 7 km.

Traseul turistic local va fi marcat cu semnul ”floare albastră”, și va începe de la DN 66A, zona Câmpușel, unde dorim să montăm și un panou informativ de mărime 1500 mm x 1000 mm.

 

 • Traseul cicloturistic ”Drumul lui Neag”

 

Cu plecare din orașul Uricani, pe ruta DN 66A până în locația Câmpușel, traseul cicloturistic ”Drumul lui Neag” se dorește a fi primul traseu cicloturistic omologat din Valea Jiului.

Traseul cicloturistic va avea ca punct de start orașul Uricani, va continua spre localitățile Valea de brazi, Câmpu lui Neag, Buta Sat, zona turistică Câmpul Mielului ajungând în punctul final Câmpușel prin parcurgerea a 27 km. Reîntoarcerea se realizează tot pe șoseaua DN 66A.

Lungimea traseului ”Drumul lui Neag” este de 54 km, având o diferență de altitudine de 474 m și o un grad de dificultate mediu.

Traseul cictoturistic ”Drumul lui Neag” se poate realiza în 6 ore și are mai multe puncte de popas:

 • Popas Bilugu – 5,6 km de la plecarea din orașul Uricani (bancă, izvor amenajat);
 • Popas Valea de pești – 7,1 km (filigorie, bănci, izvor amenajat);
 • Popas Brădet – 8,4 km (bănci, izvor amenajat);
 • Popas Câmpu lui Neag – 9,6 Km (filigorie, terasă, alimentație publică);
 • Popas Alunii Negri – 12,8 km (izvor, alimentație publică – pensiunea Retezat, punct informare turistică, punct Salvamont);
 • Popas Cheile Scocului & Gârbovu – 22 km (izvor);
 • Popas Câmpușel – 27 km (filigorie, bănci, izvor amenajat, alimentație publică, camping).

Finalizarea drumului de acces spre localitatea Băile Herculane va transforma acest traseu cicloturistic local în traseu cicloturistic regional și se va derula pe o distanță de 117 km.

Obiectivele turistice aflate pe traseul cicloturistic ”Drumul lui Neag” sunt:

 • Biserica Sf Gheirghe din Valea de brazi – 2,5 km;
 • Cascada Firizoni – 4,5 km;
 • Barajul Valea de pești – 7,1 km;
 • Popasul Brădet este locul unde se află două troițe, monolitul cu Crucea haiducului Neag, o cruce de piatră în amintirea localnicilor ce au murit în primul război mondial, o statuie cu busturile lui Decebal și Traian – 8,4 km;
 • Biserica de rit vechi de la Lacul de la Câmpu lui Neag – 9 km;
 • Biserica Sf. Arhangheli Mihai și Gavrilă de la Câmpu lui Neag – 11 km;
 • Zona turistică Aluni Negri este locația unde se află Parcul de aventură Pârâul Negrului, Cheile Negrului, peștera lui Stanci (amenajată), peștera Alunii Negrii, pensiunea Retezat, Punctul Salvamont Valea Jiului loc unde turiștii se pot informa și despre potențialul zonei – 12,8 km
 • Zona turistică Gura Butei – Cheile Buții, Canionul Valea Mării, Cascada Mării, Cascada Lazăru, Complexul turistic Cheile Buții – 14 km;
 • Cheile Scocului – 22 km;
 • Cheile Scorotei – 24 km;
 • Peștera cu corali – 24 km;
 • Peștera nr. 4 – 24 km;
 • Peștera Dâlma cu brazi – 24 km;
 • Peștera nr. 5 – 24 km;
 • Peștera Zeicului aflată pe Cheile Scorotei;
 • Câmpușel – 27 km;
 • Campingul de la Valea Iarului, Câmpușel – 27 km.

 

Traseul cicloturistic ”Drumul lui Neag”  este practicabi în perioada 15 martie – 1 decembrie, în funcție de cantitatea de precipitații, iar pentru că se derulează pe un drum nașional foarte slab circulat auto (zona Gura Butei – Câmpușel având o medie de 25 mașini pe zi) poate fi parcurs de orice cicloturist, comform legislației în vigoare,

Traseul va avea semnele de marcaj cicloturistic cu pictograma „cicloturism” în varianta „rutieră”, ca semne comune, și simbolul „C” ca semn de individualizare. Elementele suplimentare ce pot figura pe marcajele cicloturistice sunt: indicativ traseu, siglă traseu, coordonatele GPS ale locației, destinație (principală, proximală, altele) cu distanța pană la aceasta, denumirea traseului, siglă finanțator, schița zonei, alte elemente.

Traseul cicloturistic local va fi marcat cu pictograma cicloturism și va începe din orașul Uricani (DN 66A), unde dorim să montăm și un panou informativ de mărime 1500mm x 1000mm ce va cuprinde pictograma cicloturism, simbolul C, indicativul de traseu, sigla orașului Uricani, sigla turistică a orașului Uricani, schiță traseu, etc.

Creșterea numărului de turiști s-a văzut  imediat ,în primele două săptămâni numărul de turiști fiind de 300 – 400 de turiști care vin însoțiți de turiști care organizează grupuri care parcurg aceste trasee.Unul din acești ghizi este Alexandra Marcu renumită prin faptul că s-a cățărat pe cei mai înalți vulcani din lume.

Se continuă promovarea în mod susținut a orașului Uricani în mediul online,ziare,televiziune și toate canalele de comunicare pe care le avem la dispoziție,declară viceprimarul Corneliu Braia care este total împlicat în acest proiect.

 

         Ștefan Băutu