Siguranţa în şcoli – o prioritate pentru poliţiştii hunedoreni. Acţiuni de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, derulate de poliţişti în unităţile şcolare din judeţ.

Pentru poliţiştii hunedoreni, siguranţa în şcoli constituie o prioritate, motiv pentru care, în parteneriat cu unităţile de învăţământ, cu reprezentanţii organizaţiilor de părinţi şi cu autorităţile publice cu atribuţii în domeniu, I.P.J. Hunedoara continuă activităţile cu caracter preventiv, vizând îmbunătăţirea siguranţei şcolare.

În cursul zilei de ieri, poliţiştii Serviciului de Ordine Publică şi purtătorul de cuvânt al I.P.J. Hunedoara s-au întâlnit cu elevii mai multor clase gimnaziale ale Colegiului Naţional „Decebal”, din Deva, pentru a dezbate tema prevenirii şi a combaterii fenomenului de bullying în mediul școlar. Poliţiştii au fost invitați să le vorbească elevilor despre această temă de interes în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun”.

În cadrul unei discuţii interactive, ce a pornit de la vizionarea unui film tematic şi definirea conceptului de bullying, elevii au fost învățaţi să recunoască manifestările concrete ale acestui fenomen şi să reacţioneze atât faţă de agresor (prin împiedicarea acţiunilor agresive ale acestuia) cât şi  în favoarea victimei (care va fi sprijinită să se integreze în grup şi să manifeste curajul a de denunţa familiei, profesorilor ori poliţiştilor eventualele  agresiuni fizice ori presiuni psiho-sociale la care ar fi supusă).

De asemenea, prin explicarea unor prevederi ale Codului Penal aplicabile în eventualitatea unor acte de violenţă la care au putea fi victime ori martori tinerii, dar şi prin evocarea unor precepte  creştine ori reguli de comportament în societate, elevilor le-au fost prezentate modalităţi corecte de a ieşi din „jocul” violenţei şi de a se raporta în mod corect, moral şi legal la fenomenul de bullying în mediul şcolar ori în spaţiul virtual (cyberbullying). Tot ieri, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Orăştie şi cei ai Postului de Poliţie Turdaş au derulat o activitate de informare a elevilor Şcolii Primare şi a Grădiniţei din satul Turdaş cu privire la regulile de circulaţie şi măsurile pe care le pot adopta cei mici pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni.La final, cei elevii au avut ocazia de a viziona autospecialele din dotarea Poliţiei şi le-au pus întrebări agenţilor de poliţie despre activităţile pe care le întreprind pentru prinderea şi tragerea la răspundere a răufăcătorilor.

În ultima perioadă, poliţiştii hunedoreni au implementat în mediul şcolar o serie de proiecte educaţionale vizând prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, precum: „Unde-i lege, nu-i tocmeală”, „Să exmatriculăm violenţa” şi „Să învăţăm din greşeli”, orientate diferenţiat pe categorii de vârstă (sub 14 ani, ciclul gimnazial şi ciclul liceal), ori  proiectul „Poliţist pentru o zi” –în care elevii de clasele a XII-a sun invitaţi să se implice în activităţile curente ale poliţiştilor, pentru a se familiariza cu specificul instituției şi a-şi cultiva respectul faţă de apărarea valorilor statului de drept.