Ziua Jandarmeriei în județul Hunedoara

S-au  împlinit 169 de ani de când domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica a reformat sistemul de ordine publică prin înfiinţarea Corpului de Jandarmi, o instituţie necesară deopotrivă asigurării libertăţilor cetăţeneşti şi a ordinii de drept în stat.
La sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean ,,Decebal” Hunedoara au fost organizate o serie de activităţi dedicate Zilei Jandarmeriei Române.Eventele au început încă de marți, la Orăștie cînd s-a făcutprezentarea istoriei Jandameriei pe tărâmurile hunedorene, în fața a zeci de elevi, care după, prezentarea uniformelor de epocă, au putut vedea cum își desfășoară jandarmii activitatea de zi cu zi.
Cu ocazia Zilei Armei, un ofițer și trei subofiţeri, care s-au distins în misiunile îndeplinite, au fost înaintaţi în gradul următor înaintea expirării stagiului minim.


Ca urmare a rezultatelor obţinute şi activităţii desfăşurate pe parcursul anului 2018, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean ,,Decebal” Hunedoara, domnul colonel dr. VÎŢĂ Robert-Iulian a conferit următoarele titluri:
– Cel mai bun post – Postul de Jandarmi Montan Straja reprezentat de șeful de post, plutonier adjutant șef Bărăiac Daniel;
– Cel mai bun detașament – Detașamentul 1 Jandarmi Mobil reprezentat de comandantul de detașament, maior Lupu Ovidiu;
– Cel mai bun serviciu – Serviciul Resurse Umane reprezentat de șeful serviciului, maior Oprian Dragoș;
– Cel mai bun jandarm din cadrul I.J.J. Hunedoara în anul 2018 – Plutonier adjutant șef Hota Alin, din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil.
La sărbătoarea jandarmilor hunedoreni au participat Nicolae-Florin OANCEA, primarul municipiului Deva, Sorin Adrian VASILESCU, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Dorel Ovidiu BRETEAN, subprefectul județului Hunedoara şi domnul Fabius-Tiberiu KISZELY, prefectul județului Hunedoara. Inspectorul şef le-a oferit acestora plachete aniversare, în semn de recunoştinţă pentru buna cooperare avută până în prezent.
Îm ciuda provocărilor istoricetrecute sau mai recente, Jandarmeria rămâne o componentă important a MAI, o structură pe care ne putem baza de fiecare dată, misiunea jandarmilor acoperind un spectru larg de la gestionarea evenimentelor în planul ordinii publice, pînă la cazurile în care vin, în sprijinul oamenilor aflați în situații critice.