De la o potcoavă la…. Pașii României prin socialism și democrație

Cine vizitează municipiul Hunedoara, ar fi bine să treacă și pe la singura și inedita expoziție dedicată României și tranziției sale prin socialism și democrație. Această idee de a înființa o expoziție care să reflecteze istoria adevărată a comunismului, încă înfierat, în aceste zile, îi aparține omului de afaceri Romică Bârsan. Totul a plecat de pa o provocare, pe care i-a lansat-o o profesoară de istorie. Am rămas profund impresionată de ceea ce poate face un om pentru a-și aduce la colecția sa de mii de piese, câte un obiect, un tablou vechi aruncat la gunoi, sau la depozitele de fiare vechi. Expoziția funcționează într-o veche alimentară, într-un cartier muncitoresc , ridicat prin anii 1950.

La ”Potcoavă”, Romică, este ajutat să întrețină expoziția de un fost maior în Armata României. De altfel uniformele militare ale Armatei, MAI, Securitate, Miliție ocupă un loc distinct în expoziție și este mândria hunedoreanului, unele dintre exponate fiind unicat. Structurată pe mai multe sectoare, expoziția de la „Potcoavă„ cuprinde cele dedicate CFR-ului, mineritului și siderurgiei care a oferit pîinea. multora dintre locuitorii Țării Pădurenilor. Nici perioada interbelică nu este uitată, cel mai înfloritor timp al României, al regalității. Însemne și obiecte din acea perioadă sunt adevărate comori pentru hunedoreanul nostru. Un alt spațiu îi este dedicat ”conducătorului mult iubit” cel școlit la Moscova, „la Frunze”. Zeci de cărți din perioada comunistă stau acum la loc de cinste, iar cel mai de valoare volum este intitulat  ”OMAGIU” care pe piața de specialitate, a ajuns să se comercializeze cu mii de euro. Pereții expoziției sunt decorați cu zeci de poze ale fostului președinte comunist. Totodată, colecția include și tablouri, picturi, din anii 1970 şi 1990, steaguri şi portrete ale celor mai populare personaje istorice promovate din manualele din perioada comunistă. În expoziția inedită există și o diplomă primită de un localnic pentru rezultate deosebite la Olimpiada Metalurgistului, din 1981, care este semnată de Nicu Ceauşescu.

 


Nici ” Șoimii Patriei” și ” Pionierii” nu au fost uitați. O clasă dedicată celor două categorii a fost amenajată cu mult gust în cadrul expoziției. Uniforme, trese, medalii, șnururile de comandat de grupă, de detașament, de unitate, manuale vechi, banci, tablouri care înfățișează domnitorii țării, care au fost aruncate a gunoi, toate au fost recondiționate de hunedoreanul nostru și expuse cu mult gust și imaginație în cadrul expoziției.
Cele mai multe dintre obiectele expuse fac parte din colecția lui Romică Bârsan, care au fost achiziționate prin efort propriu, altele au fost donate.
” Prin ceea ce am relizat astăzi aici, în această expoziție vreau să aduc în atenția vizitatorilor acea perioadă din comunism. Face parte din istoria noastră. Sunt un om tânăr,totul a fost făcut pe cheltuiala mea, pentru că am vrut să evidențiez și partea bună a anilor 1950-1990. ” a declarat patriotul Romică Bîrsan.
Poate că unii l-au privit cu scepticism,alții u invidie. Zecile de mii de exponate sunt cu adevărat o istorie vie a ceea ce a fost odinioară țara noastră când bunicii și părinții noștri aveau un loc de muncă, stabilitatea zilei de mâine, siguranță. Totul s-a năruit odată cu democrația, iar consecințele ei le simțim fiecare dintre noi.
Felicitări hunedoreanului Romică Bârsan pentru ceea ce a reușit să facă, nu a fost ușor și suntem alături de el în toate activitățile și acțiunile pe care le va întreprinde pe viitor.
Iar dacă sunteți chiar și în treacăt, vizitați Expoziția de la ” Potcoavă” destinată istoriei socialismului și comunismului din România. Aveți ce vedea. Nu veți regreta.