Când cântă muzica și războaiele se… opresc Festivalul național LIRA CU BRILIANTE- Petroșani ediția a II a
Tradițiile și obiceiurile sunt comoara ce definesc poporul nostru românesc. Pot să spun că suntem unici în lume, în ceea ce privește această comoară inestimabilă, pentru că încă se perpetuează de la neam, la neam, dându-ne o identitate aparte în cadrul Uniunii Europene.
Deși când spunem tradiții ne gândim la lucruri ce se făceau odinioară, sunt locuri în România, unde se păstrează încă vii tradițiile, meșteșugurile, folclorul, portul românesc, bucățele și toate obiceiurile ce erau atât de obișnuite traiului zilnic și care, astăzi trebuie considerate adevărate comori ale istoriei noastre.
Iar atunci când există oameni devotați păstrării acestor tradiții și obiceiuri, putem să spunem că suntem, încă, un popor salvat.
Spun acest lucru, deoarece, la Petroșani acest lucru se reflectează în munca titanică a doi dintre cei mai buni descoperitori și făuritori de talente din Valea Jiului și nu numai: profesorii Jana și Tiberiu Coconeț. De-a lungul anilor, mii de elevi au trecut pragul, binecunoscutei Asociații Culturale ” Lirica”.
Românul are ceva nativ, se naște cu calități care pot fi valorificate, prin cei care iubesc muzica și arta.
Și pentru a încununa activițile de-a lungului unui an, reprezentanții asociației, au organizat zilelele trecute, la Petroșani, în sala de marmură Festivalul național ” Lira cu briliante”, structurat pe mai multe secțiuni: instrumentală, popuară, ușoară, de grup, instrumentală.
În concurs s-au înscris mai mulți concurenți, care au venit chiar de departe: de la Cluj, din MM, Oltenia, Oradea, Cluj, Craiova, etc.
Împreună cu doi reprezentanți ai CLUBULUI DE PRESĂ VALEA JIULUI, Gyongy Lungu și Dorel Neamțu am oferit și noi, premii speciale din partea presei, iar departajarea celor peste 120 de concurenți a fost una foate grea, pentru că, cu toții, au fost foarte buni. Am premiat Miss și Mister Popularitate, cea mai bună voce, pentru sensibilitate și perseverență și bineînțeles pe cei care, aufost sufletul acestui eveniment important cultural hunedorean.
Din cei peste 120 de concurenți, unii au plecat și cu câte două, trei și chiar patru trofee, pentru că au concurat la mai multe secțiuni. Cert este că niciun concurent nu a ” scăpat” nepremiat.
Juriul a trebuit să delibereze mult și a fost o decizie grea să anunțe marii câștigători.
Aceștia sunt: Ramona Prisecaru- Trofeul de Excelență Tiberiu Coconeț; Maria Turcan- Trofeul Trofeelor, Andrei Ititescu- marele Trofeu al Festivalului.
Printre cei care s-au remarcat putem să-i nominalizăm pe : Tudor Sima, Melek Cepoi- care a câștigat și un premiul al presei, Alesia Vornicu, Elena și Ana Maria Mojoatcă, Maria Bolog, Pop Denisa și Ansamblul Artistic al UBB Cluj Napoca și mulți, mulți, alții.
Evenimentul, aflat la cea de-a II a ediție nu ar fi fost posibil, dacă nu s-ar fi alăturat Primăria municipiului Petroșani, Clubul Elevilor din Petrila, sponsorii și cei care au contribuit la bunul mers al festivalului.
Felicitări merită și membrii jurului care au avut de deliberat mult și au luat, cred, deciziile cele mai bune:prof. Liliana Lascău, prof. Teodorina Jurca, Costel Șerban, Mihai Sima și lector univ. dr.Tiberiu Coconeț jr.
Următorul eveniment major care va fi organizat de Asociația ” Lirica” este FESTIVALUL INTERNAȚIONAL CRINUL DE PIATRĂ din PARÂNG, în luna octombrie a.c., la care, CLUBUL DE PRESĂ VALEA JIULUI va fi din nou, partener media.
Si vorba colegului din club, Dorel Neamțu: ”când muzica, cântă … și războaiele se opresc. Iar tânara generație trebuie să ducă mai departe aceste frumoase tradiții, potențial există cât și cadre specializate care să vă pregătescă ”.
Și mie mi-ar plăcea să îi aud cântând mai mult, deoarece cântul educă sufletul, cântul face bine sufletului.Muzica este legătura directă a omului cu Dumnezeu.
Angella Dumitrașcu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.