Marșul pentru Viață 2019 în județul Hunedoara

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, sâmbătă, 23 martie 2019, a avut loc, în 10 localități ale județului Hunedoara, Marșul pentru viață 2019 – Unic din prima secundă, manifestare ajunsă la cea de-a cincea ediție în eparhia noastră și care se desfășoară cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Manifestarea este organizată la nivel național de ”Asociația studenți pentru viață” și este sprijinită de mai multe asociații și organizații ”ProVita” și”Pro Familie.”


În acest context, și în județul Hunedoara s-a organizat în data de 23 martie 2019, înaintea praznicului Bunei Vestiri, Marsul pentru viață 2019. Astfel, în orașele: Deva, Hunedoara, Brad, Orăștie, Hațeg, Petroșani, Lupeni, Petrila, Vulcan, Uricani și în comuna Ilia, a avut loc Marșul pentru viață 2019 – Unic din prima secundă. La marș au participat toți cei care privesc și respectă viața ca dar al Lui Dumnezeu, toți cei pentru care femeia, maternitatea, copiii și familia, ființa umană în general, reprezintă valori imuabile. Dintre participanți amintim: Asociația Filantropia Ortodoxă – organizator, Episcopia Devei și Hunedoarei, Protopopiatele Ortodoxe Deva, Brad, Hațeg, Orăștie și Petroșani, Asociația Mama Deva, Asociația Precious Little Feet – Viață și Speranță Deva, Coaliția pentru Familie – filiala Deva, Biserica Baptistă, Biserica Penticostală, Asociația Părinți pentru Ora de Religie – filiala Deva, clubul de voluntariat Orthocaffe Deva și Hațeg.
Un astfel de marș s-a desfășurat și în municipiul Lupeni, pe lângă înalții preoți, participând primarul Lucian Resmeriță, viceprimarul Iacob Mesaroș, enoriași și tineri susținători ai acestei acțiuni. Aceștia au plecat de la Biserica Ortodoxă din cartierul Bărbăteni și au străbătut, pe jos, bulevardul principal al orașului, până la bisericile din Centrul Vechi.  În biserică,  ”preoți cu crucea-n frunte, căci oastea e creștină”, indiferent de confesiune,  au spus rugăciuni comune pentru sănătatea și împlinirea  copiilor României, pentru pruncii nenăscuți sau avortați de mame iresponsabile. ”Scopul acestui eveniment este unul nobil, este acela de a împiedica avorturile pe de o parte, pe de altă parte ştiţi foarte bine că natalitatea a scăzut foarte mult în ultima perioadă, dar marşul acesta este tocmai pentru a încuraja natalitatea. Fără doar şi poate susţin această cauză”, a declarat primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.


Măsura responsabilității și dezvoltării unei societăți este dată de măsura protejării vieții fiecărui membru al ei. Dreptul la viață, libertate și demnitate a omului nu încep și nu se acordă de la un anumit nivel financiar, intelectual, de sănătate ori al vârstei, ci sunt date de faptul că suntem oameni, iar oameni suntem din momentul concepției.
România de azi și de mâine include copiii născuți și nenăscuți. Fiecare dintre noi, în parte, și toți împreună, ca popor, dorim libertate, demnitate, respect. Dar nu le putem pretinde pentru noi dacă nu le recunoaștem pentru cei mai vulnerabili dintre noi, copiii nenăscuți, și dacă le negăm pentru femeile în criză de sarcină.  Este firesc să dorim ca zâmbetul și lumina din ochii fiecărui copil să ajungă să îi bucure pe cei din jur. La fel de firesc este să sprijinim o femeie aflată în criză de sarcină. Activitățile care sprijină viața și prețuirea pentru viață sunt o datorie de onoare pentru o societate care vrea să se dezvolte, să ducă mai departe și să îmbogățească ceea ce a primit de la generațiile anterioare.
O lume pentru viață este o lume firească!