Reporter Special și Clubul de Presă VALEA JIULUI va fi prezent la eveniment!

Bucureștiul găzduiește Reuniunea Grupului parlamentar de control comun al Europol
Maria Grapini, membru al JPSG, participă la evenimentul european!
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, va fi, luni, 25 martie, în capitală, la cea de-a patra reuniune a Grupului parlamentar de control comun privind Europol (JPSG), fiind membră a JPSG, structură ce reprezintă o formă unică de control asupra funcționării Europol de către Parlamentul European, împreună cu parlamentele naționale.


Grupul parlamentar de control comun privind Europol reunește membrii parlamentelor naționale și pe cei ai Parlamentului European, în scopul realizării unui control ferm respectiv de supraveghere a activităților Europol, inclusiv asupra drepturilor fundamentale.
JPSG se întâlnește cel puțin de două ori pe an. Întâlnirea este co-prezidată de Parlamentul European și de țara care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, de data aceasta România.
Agenda reuniunii importante de la București, la care participă umanista Maria Grapini, include, discuții în profunzime cu privire la subiecte precum constatările Boardului de cooperare al Europol, situația și activitățile Centrului Europol pentru criminalitatea informatică și Centrul Europol de combatere a contrabandei cu migranti, precum și un discurs esențial al comisarului pentru securitatea Uniunii – Sir Julian King. Articolul 88 din Tratatul European prevede o formă unică de control a funcționării Europol de către Parlamentul European, împreună cu parlamentele naționale.


La București, luni, va fi prezent și președintele Comisiei LIBE din Parlamentul European – una dintre Comisiile din care face parte Maria Grapini – Claude Moraes, șeful delegației PE la JPSG.
Europarlamentarul umanist va participa la discuții legate și de raportarea activităților Europol, din septembrie 2018 până în februarie 2019, Centrul european pentru criminalitatea informatică (EC3) – situația actuală și raportul de activitate, inclusiv sprijinul împotriva falsificării mijloacelor de plată fără numerar, monitorizarea și combaterea infracțiunilor dark web sau desemnarea reprezentantului JPSG la reuniunile Consiliului de administrație al Europol.
Având sediul la Haga, în Țările de Jos, agenția sprijină cele 28 de state membre în lupta lor împotriva criminalității grave și a actelor de terorism comise la nivel internațional. Colaborează cu numeroase state partenere și cu organizații internaționale din afara UE. Rețelele infracționale și teroriste de mare anvergură reprezintă o amenințare semnificativă la adresa securității interne a Uniunii, precum și a siguranței și bunăstării cetățenilor săi. Cele mai mari amenințări la adresa securității sunt provocate de: terorism;traficul de droguri și activitățile de spălare de bani la nivel internațional; frauda organizată;
falsificarea monedei euro; introducerea ilegală de persoane. Există însă și pericole noi, care iau amploare, cum ar fi criminalitatea informatică și traficul de ființe umane. Rețelele din spatele infracțiunilor comise în fiecare dintre aceste domenii profită imediat de orice ocazie nouă și se adaptează măsurilor tradiționale de aplicare a legii.
Angella Dumitrașcu