LEGISLAŢIA COMBATERII VIOLENŢEI CU OCAZIA MANIFESTĂRILOR SPORTIVE TREBUIE URGENT ACTUALIZATĂ

Incientele petrecute în ultima , l-au determinat pe senatorul hunedorean, Viorel Sălan să ia in calcul inițiarea unui proit legislativ care are ca scop modificarea legii și să vină în sprijinul combaterii violenței, în cadrul manifestărilor sportive. Totodată țara noastră a aderat la Conveția Europeană, ce a fost adoptată cu acordul statelor membre ale Consiliului Europei și al celorlalte state participante la Convenția Culturală Europeană, în considerarea următoarelor aspecte:Consiliul Europei luptă în permanență pentru stoparea violenței spectatorilor, iar acest lucru implică o cooperare permanentă între Consiliu și statele participante la Convenție.

Problema violenței spectatorilor contravine principiilor consacrate prin „Carta europeană a sportului pentru toți”. Sportul aduce o contribuție importantă la buna înțelegere internațională, mai ales meciurile de fotbal organizate între echipele statelor europene, datorită frecvenței lor autoritățile publice și organizațiile sportive independente au responsabilități complementare în ceea ce privește asigurarea siguranței spectatorilor și lupta împotriva violenței și manifestărilor nesportive ale acestora, organizațiile sportive au obligația de a asigura securitatea și buna desfășurare a evenimentelor sportive pe care acestea le organizează, pentru realizarea acestor atribuții, autoritățile și organizațiile trebuie să-și unească forțele și competențele la toate nivelurile corespunzătoare, iar violența este un fenomen social de mare amploare care trebuie combătut. „Ceea ce s-a întâmplat recent la Focşani în etapa finală a Cupei României la handbal masculin readuce în atenţie fenomenul violenţei la manifestările sportive şi ne reaminteşte necesitatea de a-l aborda cu mai multă atenţie. Trebuie subliniat faptul că România a ratificat în luna ianuarie a anului trecut Convenția Consiliului Europei referitoare la abordarea integrată a siguranței, securității și serviciilor la partidele de fotbal și la alte evenimente sportive din 29.11.2016 şi documentul european este în vigoare din 19 ianuarie 2018. Scopul Convenţiei este acela de a furniza un mediu sigur și primitor la partidele de fotbal și alte evenimente sportive. Arenele sportive ar trebui să ofere un mediu prietenos și adecvat pentru toate categoriile sociale, inclusiv copiii, sau persoanele în vârstă și cele cu dizabilități. Spectatorii de toate vârstele ar trebui să se simtă şi să fie în siguranţă atunci când asistă la evenimente sportive, indiferent de miza lor. Meciurile, inclusiv cele de fotbal, ar trebui să rămână un spectacol competiţional bazat pe fair-play. Din păcate, realitatea se prezintă diferit pe stadioanele României. Anul 2018 a fost un an plin de evenimente violente desfăşurate pe arenele sportive ale ţării.


Seria de incidente a început în ianuarie, la Râmnicu Vâlcea, După un meci de handbal masculin, câţiva suporteri s-au luat la harţă în afara sălii, iar jandarmii au intervenit în forţă pentru a aplana conflictul. Confruntările au continuat sistematic pe tot parcursul anului. Ultima a avut loc în noiembrie, la Craiova, când un meci din Liga a III-a a fost precedat de ciocniri în plină stradă între suporterii Fotbal Club Universitatea Craiova şi reprezentanţii jandarmeriei. Incidentele au pornit în momentul în care fanii nu au fost lăsaţi să intre pe stadion şi au început să arunce cu pietre în forţele de ordine. 9 jandarmi au fost răniți. Datele statistice relevă o creştere cu 25% a faptelor antisociale asociate evenimentelor sportive, iar acestea iau în considerare doar faptele cu autori identificaţi, fenomenul fiind în realitate mult mai extins. De asemenea, indicatorii referitori la violenţa fizică şi verbală sunt în creştere ceea ce indică un nivel din ce în ce mai intens de radicalizare, în special la nivelul facţiunilor de suporteri supranumiţi “ultras”. Aceste grupări reprezintă un permanent pericol potenţial. Ele pot deveni factori declanşatori pentru incidente violente şi în afara competiţiilor sportive, la orice eveniment de masă, cu predilecţie în cazul manifestaţiilor de protest. Dacă un fenomen antisocial este în creştere, înseamnă că există pe undeva şi nişte lacune legislative care permit această dinamică. Anul viitor, România va găzdui Turneul Final UEFA Euro 2020. În Bucureşti, numărul de turişti va creşte semnificativ şi se estimează că vor veni peste 120.000 de suporteri străini. Dacă dorim ca evenimentul acesta să devină o oportunitate extraordinară de promovare a României ca destinaţie turistică şi de investiţii, atunci este imperativ să adoptăm în cel mai scurt timp modificările legislative necesare asigurării şi menținerii unui climat de ordine și siguranță adecvat la partidele de fotbal. Până la urmă, fiecare cetăţean are dreptul dreptul la integritate fizică și doreşte în mod legitim să asiste la partide de fotbal sau la alte evenimente sportive fără a se teme de acte de violență, dezordine publică sau alte activități infracționale/contravenționale.
De aceea fac un apel la toate instituţiile care prin atribuţii şi responsabilităţi au legătură cu cadrul desfăşurării Turneului Final UEFA Euro 2020 de la Bucureşti, şi mă refer aici şi la Parlament, şi la Guvern şi Primăria Generală a Capitalei să ne reunim într-un efort comun şi concertat pentru a iniţia, în regim de urgenţă, demersurile necesare de completare şi modificare a prevederilor Legii nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.
Adaptarea cadrului legislativ la momentul actual este obligatorie, iar rezultatul acestei acţiuni depinde direct de un dialog eficient şi eficace între forul legislativ, administraţia centrală şi administraţia locală. Doar pe această cale vom reuşi să înlăturăm slăbiciunile legii în vigoare pentru ca, pe această bază, să fie reduse riscurile asociate siguranței și securității la partidele de fotbal şi să poată fi menţinută ordinea publică, astfel încât să beneficieze toţi participanţii la aceste evenimente fie ei sportivi sau spectatori.
Spiritul de echipă, fair-play-ul, competenţa, determinarea, angajamentul, toleranţa şi non-violenţa sunt toate valori promovate prin sport şi prin competiţiile sportive. Este de datoria noastră să păstrăm acest mesaj al competiţiei prin sport nealterat şi pentru generaţiile care vin după noi”, declarat senatorul hunedorean, Viorel Sălan.
Angella Dumitrașcu