Viitorul CEH nu este unul tocmai roz- va fi executat silit de către ANAF

”ANAF, prin Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili va proceda în cel mai scurt timp la aplicarea măsurilor de executare silită în vederea punerii în aplicare a Deciziei CE de recuperare a ajutorului de stat ilegal”, a transmis Iulian Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Tudorache a mai precizat că, în colaborare cu MFP, ANAF și Administrația Fondului de Mediu, Ministerul Energiei va încerca să identifice modalități legale pentru salvarea activelor viabile din cadrul CEH. Situația economico – financiară a CEH este extrem de dificilă. Are o pierdere curentă de circa un miliard de lei, iar pierderea reportată este de peste 3,6 miliarde de lei, recunosc oficialii Ministerului Energiei.

Datoriile la bugetul consolidat al statului sunt de peste 1,8 miliarde de lei, în timp ce amenzile pentru certificatele de emisii de CO2 neachiziționate și nedepuse la termen au ajuns la peste 2,3 miliarde de lei. La acestea se adaugă și amenzile pentru certificatele verzi neachiziționate în valoare de 27,3 milioane de lei. La Termocentrala Mintia, activitatea riscă în orice moment să fie suspendată și asta din cauză că nu s-a confirmat cerințelor de mediu, formulate de organele în drept.. ”Cu conturile aproape goale, CEH nu își poate onora obligațiile financiare și la această oră ” precizează Ministerul Energiei. Și sunt 15 solicitări pentru deschiderea procedurii insolvenței formulate de creditori ai societății și aflate pe rolul Tribunalului Hunedoara.