POLIȚIST CĂMĂTAR ȘI ȘEF MAFIOT

La data de  11.03.2019  procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  U. V. şi Bărănceanu Mugur, agent de poliție, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă în formă continuată, şantaj, dare de mită, instigare la participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice în formă continuată și  instigare la mărturie mincinoasă.


În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2016, inculpatul U. V. a constituit împreună cu fiul său ( minor la momentul constituirii grupării infracționale) și cu inculpatul Bărănceanu Mugur, agent de poliție în cadrul Formațiunii Investigații Criminale din cadrul Poliției oraşului Comănești, o grupare infracțională specializată în săvârșirea unor infracțiuni de camătă, șantaj, de corupție, contra înfăptuirii justiției, contra siguranței și integrității datelor informatice și a unor infracțiuni de serviciu, avându-l în rolul de lider pe inculpatul U. V., care avea disponibilitățile bănești pentru acordarea de împrumuturi cu dobândă persoanelor interesate.
De asemenea,  fiul său a avut rolul de a sprijini liderul grupării la acordarea și recuperarea sumelor de bani împrumutate și dobânzilor percepute și pe inculpatul Bărănceanu Mugur care avea rolul de a asigura protecția grupării, accesul la informații și influența liderului grupării asupra unor lucrători de poliție din cadrul Poliției oraşului Comănești.


S-a reţinut faptul că, în perioada 2016-2018, în baza aceleaiși rezoluții infracționale, inculpatul U. V  a acordat mai multor persoane sume de bani cu împrumut pentru care a perceput o dobândă lunară cuprinsă între 5 la sută și 40 la sută din suma împrumutată.
La data de 03.01.2018, inculpatul U. V.  împreună cu fiul său, a amenințat și a exercitat acte de violenţă asupra unei persoanei vătămate, lovindu-l pe acesta în zona feței cu portiera autoturismului în care persoana vătămată intenționa să urce, cauzându-i leziuni corporale ce au necesitat un număr de 14-16 zile de îngrijiri medicale, pentru a-l constrânge pe acesta să-i achite suma de 6.000 euro drept dobândă pentru suma de 10.000 euro împrumutată în luna iulie 2016, deși persoana vătămată îi restituise suma împrumutată și o dobândă de 4.000 euro.
La data de 13.04.2018, prin intermediul inculpatului Bărănceanu Mugur, agent principal șef în cadrul Formațiunii de Investigații Criminale din cadrul Poliției oraşului Comănești, i-a oferit inculpatului Mihu Manuel Victor, agent de poliție în cadrul Poliției oraşului Comănești, organ de cercetare penală într-o cauză penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești,  o sumă de bani, pentru a propune față de acesta și fiul său care aveau calitatea de suspecți în cauză o soluție de netrimitere în judecată, contrară probatoriului administrat în cauză.
La data de 03.04.2018 și respectiv 17.08.2018, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul U. V.  i-a cerut inculpatului Bărănceanu Mugur să solicite efectuarea fără drept a unor verificări în baza de date a Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date pentru două autoturisme și să-i fie divulgate informații nepublice despre  autovehicule și proprietarii acestora.
De asemenea,la data de 11.04.2018, inculpatul U. V. a instigat o persoană să facă afirmații mincinoase cu ocazia ascultării acestuia în calitate de martor într-o cauză  penală înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, cu privire la conflictul pe care inculpatul U. V. și fiul său l-au avut cu persoana vătămată Boișteanu Băbeanu Iulian în data de 03.01.2018.
La data  de 11.03.2019 procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate din Bacău au efectuat 11 percheziții domiciliare  dintre care o percheziţie la sediul unei instituţii publice, ocazie cu care au fost ridicate sumele de 175.910 euro, 34.800 lei și 720 lire.
Inculpaţii. V. şi Bărănceanu Mugur urmează au fost prezentaţi  Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Faţă de inculpatul Mihu Manuel Victor, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul SCCO Neamț şi Brigăzii de Jandarmi Mobile Bacău.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.