Suntem pe primul loc la nivel european Program de screening pentru depistarea hepatitei C

Conform ultimelor rapoarte, România are cei mai mulţi pacienţi cu hepatita C din Europa, peste 650 de mii. Se estimează că numărul real este şi mai îngrijorător, pentru că mulţi nu au fost încă diagnosticaţi. Abia acum, la nivel nașional se fac primii paşi pentru înfiinţarea unui program de screening la nivel naţional, iar pacienţii infectaţi vor intra imediat sub tratament.

Toţi pacienţii care vor ajunge în secţiile clinice ale Institutului Fundeni din Capitală şi în Centrele de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara vor fi testaţi gratuit. Pacienţii vor afla în cel mult 15 minute dacă au hepatită C.
Cine este depistat pozitiv, va fi preluat imediat de medici infecţionişti sau gastroenterologi.
Mulţi români nu ştiu însă că sunt bolnavi. Se estimează că doar 10, 20 %sunt diagnosticaţi cu această maladie. Studiile arată că numărul de cazuri de ciroză hepatică şi cancer hepatic, complicaţii ale hepatitei C, se vor dubla până în 2030.

În întreaga lume, se înregistrează anual 3-4 milioane de cazuri noi de hepatita C, iar virusul hepatitei C reprezintă cauza a peste 75% din totalul bolilor de ficat. Din cauza lipsei simptomelor până în etapele avansate ale bolii, hepatita C mai este numită şi „ucigaşul tăcut”. Potrivit medicilor  cele mai frecvente cauze ale infecţiei ficatului cu virusul hepatitic C (VHC) sunt:  tatuajele, piercingurile, chiar şi înţepătura pentru cercei fără igienizare, practica medicală neigienică, instrumente medicale neigienizate, bărbieritul sau epilarea cu aparatul de ras. Transmiterea VHC pe cale sexuală este discutabilă, se întâmplă destul de rar (sub 6%), însă este bine-venită precauţia.