Consiliul județean vrea trasmiterea drepturilor de administrare a cetăților dacice

Consiliul Judeţean Hunedoara a adoptat zilele un proiect de hotărâre prin care solicită Guvernului să îi fie transmis dreptul de administrare asupra cetăţilor dacice de la Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie şi Băniţa.


În 2017, Consiliul Judeţean adopta un proiect de hotărâre prin care solicita Guvernului să îi transmită drepturile de administrare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei (aflate pe raza judeţului Hunedoara). În baza acestei decizii, s-a întocmit ulterior şi un proiect de hotărâre de guvern. Totul s-a dat însă peste cap la finele anului trecut, când Ministerul Dezvoltării a găsit o decizie a Curţii Constituţionale, într-o speţă asemănătoare, prin care erau considerate drept în afara legii astfel de cereri câtă vreme solicitantul nu precizează şi faptul că „acceptă” administrarea obiectivelor vizate.


Iniţiatorul proiectului de hotărâre adoptat de Consiliul Judeţean, vicepreşedintele CJ Sorin Adrian Vasilescu, a declarat că noul ministru al Culturii, Daniel Breaz, este primul cu care, se pare, se va ajunge la o discuţie aplicată în ce priveşte administrarea cetăţilor dacice. „Până acum noi am tot făcut demersuri, iar cu foştii miniştri s-a discutat doar la modul general, din păcate nu am reuşit să avansăm foarte mult cu ideea. Noul ministru al Culturii mi s-a părut a fi mult mai deschis la idee şi ne-a cerut clar o serie de documente pe care să i le prezentăm. Documentele vor fi gata, sper, toate, la finele săptămânii viitoare, după care vom merge din nou la Bucureşti pentru a continua demersurile. În principal, este vorba despre regimul juridic al terenurilor şi despre coordonatele topografice şi geografice”, a spus vicepreședintele Sorin Vasilescu.