Dosarul Hydra, rejudecat”…. Kovesi și Berbeceanu au instrumentat rechizitoriul

În mai puţin de un an de la data trimiterii după gratii a membrilor „mafiei fierului vechi”, dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Hunedoara, iar în toamna anului 2007, procesul a fost strămutat la Tribunalul Bistriţa Năsăud. Între timp, toţi cei peste 40 de inculpaţi au fost eliberaţi din arest. Acuzaţiile atunci de procurori au fost numeroase: mafia fierului vechi din Hunedoara, din care făceau parte şi patronii unor centre de colectare şi angajaţii lor, ar fi produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală. Lor li s-au adăugat pagubele de milioane de lei provocate de bandele de hoţi, care acţionau organizat, în cârdăşie cu administratorii centrelor de fier vechi răsărite în jurul combinatului. Agenţii de pază ai uzinelor puse pe butuci se plângeau atunci că nu pot face faţă invaziei de hoţi, care cărau cu spatele, căruţa şi chiar şi cu camionul componentele metalice din combinat, spre centrele de colectare.

Au fost cazuri în care angajaţii firmelor de pază erau bătuţi cu sălbăticie de găştile de hoţi, chiar pe teritoriul pe care îşi desfăşurau activitatea. În alte situaţii, însă, agenţii de pază erau cei care le facilitau accesul hoţilor în combinat. Fierul furat în flux continuu de pe platforma industrială, întinsă pe aproape 200 de hectare, era vândut centrelor de colectare. În 2005 – 2006, peste 40 de centre de preluare a fierului vechi funcţionau în Hunedoara, cele mai multe în imediata vecinătate a combinatului. În urma acestor afaceri, câteva zeci de localnici s-au îmbogăţit rapid şi ilegal. În prezent, mulţi dintre „actorii” acestui dosar cu prejudiciu imens se află în închisoare, find condamnaţi în alte cauze. Alţii au plecat în Occident. Unii dintre administratorii fostelor centre de colectare a fierului vechi şi-au continuat afacerile şi chiar au prosperat, dar sunt anchetaţi sau judecaţi în alte dosare de evaziune fiscală şi spălare de bani. În municipiul Hunedoara, combinatul siderurgic în care în urmă cu două decenii lucrau aproape 20.000 de oameni mai are circa 700 de angajaţi.

Solutia pe scurt:
În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.pr.pen., admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Bistriţa-Năsăud cu privire la inculpaţii RAG, DF, RFV, RN, RB, BDN, JRD, VSM, BCC, IG, GAC, FI, BIO, PAG, UNI, BCC, GAC, DGA, SDF, TVD, BAC, MFC, HNS, RG, MMS, CCE, VDC, RGF, AI, IA, CAG, BM, MOI, LIC, RCO, UAC, GV, HA, CEE, NAM, AG, DŞA şi LC, de partea civilă Administraţia Finanţelor Publice-prin DGFP Bistriţa-Năsăud şi de către inculpaţii RAG, DF, RFV, RN, RB, BDN, JRD, VSM, BCC, GAC, BIO, PAG, GNA, DGA, TVD, MFC, RGF, CAG, BM, CEN, IG şi AG împotriva sentin?ei penale nr. 7/F/05 februarie 2018 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud şi extinzând efectele apelurilor inculpaţilor şi cu privire la inculpaţii MS, RG, ND şi AC, o desfiinţează în întregime, cu excepţia soluţiilor de încetare a procesului penal faţă de inculpaţii FE şi SL (decedaţi) şi trimite cauza spre rejudecare la instanţa de fond, respectiv Tribunalul Bistriţa-Năsăud În iunie 2006, aproape 50 de persoane, printre care se numărau şi agenţi de pază de la firma care asigura paza platformei siderurgice de la Hunedoara, precum şi administratori de centre de colectare a fierului vechi şi a feroaliajelor, au fost arestaţi. Aceștia au fost cercetati pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, delapidare şi spălare de bani, luare de mită, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice sau chiar tentativă de omor calificat. După ce le-au fost prelungite de câteva ori mandatele de arestare, membrii lotului „Hidra” au fost puşi în libertate de Curtea de Apel Alba Iulia. Apoi, procesul s-a judecat la Tribunalul Bistrița, unde 46 de inculpați au primit pedepse de până la 14 ani de închisoare.


Trimis în judecată în 2007, dosarul „Hidra”,cu 47 de inculpați,  a fost considerat o mare lovitură dată mafiei fierului vechi din judeţul Hunedoara. Rechizitoriul a fost instrumentat Laura Codruța Kovesi, pe atunci procuror la DIICOT – Sibiu și comisarul șef Traian Berbeceanu. Se crede că în urma acestei mari anchete, Laura Codruţa Kövesi a fost numită procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, iar comisarul șef Traian Berbeceanu a devenit şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba.        La începutul anchetei, intitulată de investigatori “Operațiunea Hidra”  aceștia susţineau următoarele: „În municipiul Hunedoara, în anul 2004, s-a constituit un grup infracţional organizat, având ca lideri coordonatori pe inculpaţii Raita Andrei-Gheorghe (zis Endre, Calul sau Bulă) şi Ioniţă Gheorghe (zis Ghiţă Francezul). Grupul infracţional organizat a fost constituit în scopul comiterii de infracţiuni grave, în principal pentru a sustrage materiale feroase şi neferoase din incinta SC Mittal Steel SA Hunedoara (actualul Arcelor Mittal) şi pentru a obţine astfel profituri ilicite foarte mari prin valorificarea bunurilor furate la diferite centre sau de la persoane particulare care desfăşurau activităţi de colectare ilegale. În cea mai mare parte, atât fierul cât şi aliajele şi materialele neferoase sustrase erau revândute combinatului siderurgic, realizându-se astfel un circuit aparent legal, cu prejudicii foarte mari aduse societăţii sus-menţionate.” Ancheta mai dezvăluia disensiunile apărute între clanurile mafiote care s-au dezvoltat pe ruinele combinatului, dar şi conflictele dintre aceştia care au culminat cu scandaluri şi bătăi stradale. Mai mult de atât, hoţii de fier vechi erau organizaţi până în ultimul detaliu, ca o structură militarizată, avându-i de partea lor pe cei care păzeau Combinatul. Zilnic, de acolo, se furau zeci de tone de fier vechi, care aduceau profituri uriaşe membrilor reţelei infracţionale organizate. La vremea respectivă, comisarul Traian Berbeceanu, pe atunci șef al BCCO Hunedoara, afirma că aceştia furau de la Mittal Steel mai ales feroaliaje, din care se pot scoate mai mulţi bani: „Fierul vechi este unul dintre segmentele mici infracţionale pe care acţionau. Ei preferau laminatele, produsele finite care sunt de o calitate superioară, au o greutate mare şi sunt spornice la furat. Sustrăgeau mai ales materiale neferoase: cupru, aluminiu şi feroaliaje: feromangan, ferosiliciu, care sunt mult mai scumpe. Kilogramul de fier vechi se vinde cu 5.000-6.000 de lei vechi, în timp ce kilogramul de feroaliaj se comercializează cu 1,8-2 milioane de lei vechi”.

În sentința pronunțată deTribunalul Bistrița-Năsăud, cea mai mare pedeapsă de 14 ani de închisoare a primit-o Andrei Gheorge Raita, acuzat, printre altele şi de tentativă de omor calificat, urmat de Samson-Marin Varga, care a fost condamnat la 11 ani şi 6 luni. Alte 15 persoane au mai fost condamnate la pedepse de închisoare cu executare: Florin Dumitraş – 6 ani, Florin-Vasile Raita – 5 ani, Nicolae Raita – 8 ani, Bela Raita – 5 ani, Daniel-Nicoae Bădiţă – 8 ani, Romulus-Diomente Jelea – 5 ani şi 6 luni, Claudiu-Constantin Blăjan – 5 ani, Gheorghe Ioniţă – 5 ani, Aurel-Constantin Gordaş – 7 ani, Ioan-Olimpiu Bararu – 7 ani, Nicolae-Adrian Grozav – 5 ani, Augustin Iakab – 5 ani, Alin-Gabriel Cociş – 9 ani, Marius Barticel – 6 ani şi Ovidiu-Iuliu Mărginean – 5 ani şi 6 luni. Deci, peste 120 de ani de închisoare primite de cei 17 inculpați. Alți 30 de inculpați au primit pedepse de închisoare cu suspendare,  au primit următorii inculpaţi, un singur inculpat, Ioan Alexandru, fiind achitat de toate acuzațiile. Hotărârea Tribunalului Bistrița-Năsăud nu a fost definitivă, fiind atacată cu apel de procurori și inculpați.