Noi planuri pentru Straja
Ca în fiecare an , administrața locală își stabilesște din plin prioritățile, proiectele și investițiile care urmează să înceapă și să aibă impact asupra comunitții local, pe termen lung.
Un astfel de proiect a fost depus de primăria municipiului Lupeni, care-și dorește dezvoltarea domeniului schiabil și a stațiunii Straja și a fost una dintre dintre cele trei UAT-uri din țară care -și dorește atragerea de fonduri nerambursabile sau guvernamentale în acest sens. În fiecare weekend, numărul turiștilor a crescut, peste 5000 de oaspeți și-au petrecut cîteva zile pe celemai lungi pârtii din țară, care, acum însumează peste 30 de kilometri. Iat ultima investiție , telescaunul debraiabil, care-I duc pe aceștia până în sus, va face în așa fel încât adresabilitatea stațiunii să crească și să depășească, chiar, stațiuniile de top.
La cresterea semnificativă a numãrului de turiști au contribuit și voucherele de vacanță. Sunt inițiative care au aparținut fostului ministru al Turismului, acum europarlamentarul, Maria Grapini. ”Vouchere de vacanță au revoluționat turismul din România, inclusiv statiunea Straja. În Straja undeva la 25-30% din bani sunt bani veniți de pe vouchere. Statul a luat niște măsuri bune. Straja a devenit acum, un fenomen. Straja este stațiunea care în fiecare an, reusește să aducã mii de turiști în plus fatță de anul precedent. Reușim în fiecare an să adunăm mai multi bani la primărie pentru a putea să dezvoltăm comunitatea. Scopul meu este ca în timp de 10-15 ani să reușim ca, prin hotelurile pe care mi le doresc la baza agrementului și prin ceea ce are în prezent primăria, adică prin telegondolă și pârtii, să avem un plus foarte mare, astfel încât, să putem să dezvoltãm orasul și sãănu mai fim dependenți de guvern si de alte resurse financiare. Dacă s-ar finaliza proiectul care a fost aprobat în 2010, adică masterplanul care includea teren de fotbal, bazine, etc, am avea acel circuit complet astfel încât, am putea să functionãm bine în toate anotimpurile.
Atunci nu am mai avea nevoie de niciun ajutor guvernamental. Momentan ne aflăm la un stadiu micut, dar poate în timp vom reusi să facem. Am depus la Ministerul Turismului un proiect prin care am solicitat prelungirea pârtiei Constantinescu până la teleschiul 4 și să se lege cu pârtia de sub telegondolã, pentru a avea o pârtie lungã, pentru a termina acea pasarelã”, a declarat primarul lupenean, Lucian Resmeriță. Perspective de devoltare a stațiunii sunt și dacă CE a introduce în buget și turismul și o nouă axe, sunt șanse foarte mari ca pentru stațiune să fie accesate fonduri europene. Se are în vedere întroducerea gazului metan, drumuri și trotuare, parcări supraetajate, investiții în domeniu în parteneriat public- privat, etc. ”Pentru anul acesta ne propunem să facem în zona agrementului undeva la 800 de locuri de parcare supra-etajate și în partea de sus a stațiunii Straja alte 400 de locuri de parcare, astfel încât, să nu mai avem probleme cu parcările. Noi putem pune la dispoziția investitorilor terenuri, astfel că în baza unui proiect, în baza unei finantțări să construiască hoteluri. Avem circa două hectare de teren la baza agrementului, le parcelăm, le includem în PUZ și vrem să realizăm astfel de hoteluri. Dacă se vor construi hoteluri, noi ca administrație vom pune sub telegondolă iluminat de nocturnã astfel încât, pârtiile sã functioneze pe o perioadă mai lungă timp” a conchis primarul lupenenean. ” Vrem să continuăm învestițiile și pe viitor, dar avem nevoie de sprijin, pentru finalizarea domeniului schiabil, să montăm prima instalați pe cablu spre Psul Vâlcan să o unim cu Straja, urmând ca în final, domeniul schiabil să cuprindă peste 50 kilometri de partie. Ne bucurăm de sprijinul administrației locale, de sprijinul Consiliului Județean care a început anul trecut reabilitarea drumului, investițiile făcute cu diferiți parteneri” a spus și cel care a pus suflet și a mizat pe un loz câștigător, care a investit în dezvoltarea și modernizarea stațiunii Straja. Straja este acum raiul iubitorilor sporturilor de iarnă, dar și polul distractiilor și cmpetițiilor sportive. Sâmbată în stațiunea a avut loc tradiționalul Festival al Fulgilor de Nea, unde cei mai inventivi dintre competitori au realizat lucrări interesante. Unii nu uită de… Mina Straja… de mireasă, de alte figurine realizate de copii sau adulți, care s-au constituit în echipe. Juriul a avut mult timp să delibereze, dar toți participanții au primit din partea organizatorilor cupe, medalii, mascote ale stațiunii și alte daruri oferite de sponsori. Competițiile spotrive continuă cu Cupa Tabere la Schi- Straja, Cupa Baloo, când va fi sărbătorită și mascota stațiunii, Cupa Comexim, Cupa Hervis Platoul Soarelui, Cupa Veteranilor, etc.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.