Avalanșă în Parâng

Astăzi, în Masivul Parâng a avut loc un exercitiu complex de căutare-salvare în avalanșă, organizat de salvamontiștii hunedoreni în masivul Parâng.


Scenariul exercitiului a presupus producere unei avalanșe ce a surprins, pe un traseu montan, patru turiști ce au fost îngropați sub zapada. Pentru localizarea răniților salvamontiștii hunedoreni au utilizat cele mai noi echipamente utilizate în întreaga lume, în asemenea situații.
Este vorba despre o dronă cu ajutorul căreia a fost observată și evaluată situația din aria afectată de avalanșă despre sisteme de emisie-recepție folosite de alpiniști și despre sonde de avalanță sau rucsaci prevăzuți cu airbaguri de protecție pentru salvatori.
După recunoașterea realizată prin dronă, a intrat în scena Unitatea de căutare canină a Salvamont Hunedoara specializată în identificarea victimelor îngropate în zăpadă. Cercetarea locului producerii presupusei dislocări de zăpadă a fost realizată li cu ajutorul sondelor de avalanșă, care pot pătrunde pînă la 3 metri sub zăpadă.


Scenariul a mai implicat preluarea răniților de către salvatorii SMURD și blocarea DN 7A de dislocarea zăpezii.
Exercițiul a urmărit atăt fixarea și exersarea noilor tehnici de căutare în avalanșă, cât și capacitatea de cooperare a structurilor implicate în gestionarea unei asemenea situații: Salvamont Hunedoara, Prefectura Hunedoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Agenția de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara.
Agripa Bredniceanu