Traficanți de droguri de mare risc trimiști în judecată

Eficiența lucrătorilor de la DIICOT, din stuctura centrală s-a dovedit, prin faptul că, aceștia au destructurat o retea de traficanți români, de droguri de mare risc. Inculpații au fost filați încă din vara lui 2018 și prinși cu stupefiantele la purtător sau la domiciliu.


La data de 01.02.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor  B. – R. Ș. – O, I. C. G., B. P., D. R. V., M. L. şi B. R. M., pentru săvîrşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc  şi tentativă la infracțiunea de tâlhărie.
Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, în perioada septembrie 2017-august 2018, inculpatul B. – R. Ș. – O. a inițiat și a constituit împreună cu inculpații B. P., I. C.-G., M. L. şi D. R. V., un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc și trafic de droguri de mare risc, pe care inculpații l-au sprijinit prin acțiuni distincte constând în procurarea de droguri de mare risc de la furnizori din Olanda și organizarea de transporturi cu privire la acestea, în România, unde ulterior erau puse în vânzare, fără drept.
în luna septembrie  2017, inculpatul B. – R. Ș. – O. a deținut, la adresa din Popești Leordeni, judeţul Ilfov, 3525 comprimate care conțin MDMA, cantitatea netă de 147,61 grame pulbere MDMA și cantitatea netă de 774,7 grame cocaină, în vederea punerii în vânzare, fără drept.
În prima jumătate a lunii iulie a anului 2018, inculpații B. – R. Ș. – O., B. P., I. C.-G. și M. L. au desfășurat activități în vederea procurării din Olanda a unui colet ce conținea 4463 comprimate care conțin MDMA, 21,61 grame pulbere MDMA și 996,81 grame pulbere cocaină și a transportării acestora din Olanda în România, având ca destinație municipiul București, unde inculpatul B. – R. Ș. – O. urma să intre în posesia lor, în vederea punerii în vânzare, fără drept.
În data de 17.07.2018, cu ocazia unui control asupra autocarului în care se afla coletul respectiv, autorităţile germane au depistat și reţinut drogurile anterior menționate, care au intrat ulterior pe teritoriul României.
În intervalul 18.07.2018 – 08.08.2018 inculpații sus-menționați au întreprins mai multe acțiuni concertate în scopul intrării în posesia drogurilor de mare risc respective, sub coordonarea inculpatului B. – R. Ș. – O, în vederea punerii în vânzare a acestora, fără drept.
În data de 08.08.2018, în jurul orei 20:20, inculpatul B. – R. Ș. – O  împreună cu inculpatul M. L. și alte două persoane chemate de către inculpat în acest scop, având asupra lor bastoane metalice telescopice, au pătruns fără drept în curtea unui imobil situat pe raza judeţului Ialomița și au exercitat acte de amenințare și de violențe asupra unei persoane vătămate, în scopul de a o determina pe aceasta să le restituie cele două pachete ce conțineau 4463 comprimate MDMA, 21,61 grame pulbere MDMA și 996,81 grame pulbere cocaină, despre care inculpații aveau convingerea că le-au fost sustrase de către persoana vătămată. La comiterea infracțiunii au participat cu acte de complicitate inculpații I. C.-G. și B. R. M., care, cu intenție au înlesnit comiterea faptei de către autori, primul prin oferirea de date și informații care au condus la identificarea persoanei vătămate și a locului în care aceasta se afla, iar cea de-a doua, prin punerea la dispoziția autorilor infracțiunii a autoturismului proprietate personală pentru a se deplasa.
Inculpatul B. R. M a însoţit  inculpaţii B. – R. Ș. – O  şi M. L.  la adresa unde se afla persoana vătămată, așteptându-i în apropiere, pe toată durata comiterii actelor de violență, încurajându-i şi conferindu-le acestora un sentiment de siguranţă, asigurându-le totodată scăparea, după ce una dintre mașinile cu care se deplasaseră la locul faptei a fost abandonată la scurt timp după comiterea infracțiunii.
În paralel cu acțiunile întreprinse de către inculpații sus-menționați în vederea recuperării drogurilor procurate în luna iulie, în prima jumătate a lunii august a anului 2018, inculpatul B. – R. Ș. – O., acționând de data aceasta împreună cu coinculpații B. P., I. C.-G., M. L. şi D. R. V., au efectuat demersurile necesare procurării din Olanda a trei pachete care conțineau un număr de aproximativ 15.132 comprimate care conțin MDMA (aproximativ 6543 grame) și a transportării acestora din Olanda în România. Drogurile au fost introduse în țară la data de 11.08.2018, având ca destinație municipiul București, unde inculpatul B. – R. Ș. – O., urma să intre în posesia lor, în vederea punerii în vânzare, fără drept.   În perioada iulie-august a anului 2018, inculpatul B. – R. Ș. – O a deținut în vederea vânzării, fără drept, un număr de 2896 comprimate MDMA și 0,14 grame fragmente de comprimat MDMA, drogurile fiind transportate și depozitate de către inculpatul D. R. V. în imobile închiriate de către acesta din urmă, exclusiv în acest scop, conform instrucțiunilor primite de la inculpatul B. – R. Ș. – O.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii. Dosarul a fost  înaintat spre competentă soluţionare  Tribunalului Bucureşti.
Cornel Groapă