” Să nu mai ridicăm tranșee între noi și să susținem proiectele românești”
Sub denumirea “Turismul hunedorean, Geoagiu Băi – posibilități de dezvoltare durabilă“, conferința interactivă organizată de europarlamentarul umanist Maria Grapini, a adunat laolată oficialități locale primarul și viceprimarul stațiunii, reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională – vicepreședinta la nivel național pe probleme de infrastructură a Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara Sorin Vasilescu, oameni de afaceri și mici întreprinzători din zonă, localnici, umaniști din toată țara, reprezentanți ai mass-mediei locale și naționale. La evenimentul de la Geoagiu a fost prezentă și o delegație a CLUBULUI DE PRESĂ VALEA JIULUI formată din Angella Dumitrașcu –președinte, Fane Băutu-prim-vicepreședinte și redactor șef la REPORTER SPECIAL.EU, Daniel Csatlos- secretar și Mihai Bodogan- vicepreședinte, președintele Comisiei de Cultură.
Conform datelor statisice d ela INS numărul total de nerezidenți ( turiști străini) cazați în structurile de cazare turistică colective în trimestrul al III lea 2018, a fist de 938, 3 mii lei, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 2168, 8 milioane de lei. În perioada 1-30 IX 2018 numărul de turiști nerezidenți cazați îns tructurile de cazare turistică colective a fostd e 2211, 7 mii, iar cheltuelile acesora s-au ridicat în total la 5236, 6 milioane de lei, ceea ce înseamnă încasări mai mari cu 559.700.000 lei, proximativ 119 milioane de euro în plus pentru industria românească.
Totodată s-au luat și unele măsuri guvernamentale care vizează scăderea TVA-ului d ela 9 % la 5% înclusiv pentru serviciile de restaurat și de catering, ce reduce evaziunea fiscală, stimulează turismul și creșterea consumului intern.
În data de 1.11. 2018 a fost adoptată măsura pentru stimularea turismului balnear, care presupune eliminarea redevențelor pentru utilizarea apelor geotermale și minerale naturale utilizate pentru consumul populației la buvetele publice. Sectorul turistic balnear avea nevoie urgent de aceste măsuri, în contextul în care, o treime dintre izvoarele termale și minerale ale Europe se află pe teritoriul țării noastre. Fondul de investiții pentru stațiunile balneare și balneo climaterice este unul dintre proiectele guvernului care oferă turismului balnear poate, cel mai important ajutor de la revoluție încoace și de anul viitor se vor vedea efectele acestui sprijin dat de stattul român.
Ministerul Turimului a prelungit durata acordării voucherelor de vacanță în valoare de 1450 lei pentru fiecare beneficiar în 2019 și 2020, 1, 2 milioane de români pot petrece vacanțele în țară cu aceste vochere din partea statului și în anii 2019 și 2020. S-a elaborat totodată și un master plan al investițiilor în turism care vizează printre altele: dezvolatrea comunităților locale din zonele cu potențial turistic ridicat, prin creșterea investițiilor publice infrastructura turistică, valorificarea durabilă a specificului local și a elementelor de identitate, dezvoltarea domeniuli schiabil, a turismului de sănătate, dezvoltarea înfrastrucurii turistice de arement, dezvoltarea echilibrată și integrată a zonei turistice din Delta dunării și a stațiunilor de pe litoralul Mării Negre, dezvoltarea infrastrucrurii turistice din zona montană înaltă, dezvoltarea unei rețele de destinații turistice competitive pe plan internațional, dezvoltare durabilă a turismului, etc.
Europarlamentarul a Maria Grapini a precizat din start că se dorește a fi ”un facilitator al transmiterii informațiilor din zona aleasă de Dumnezeu – așa cum o consideră foarte mulți specialiști – plină de istorie, vestigii și comori ce-și așteaptă valorificarea – cum ar fi apele termale – către autoritățile centrale și chiar europene.
„Acesta este rolul unui europarlamentar! Să se implice, să afle, să insiste, să ajute! Asta fac de la preluarea mandatului. Merg în diverse zone ale României, organizez conferințe și dezbateri pe temele care ard, preiau problemele și le transmit Guvernului. Să știți că doamna prim-ministru a primit numeroase dosare din partea mea, unele sunt deja în lucru. Știu ce înseamnă județul Hunedoara și o stațiune de interes național, cum este Geoagiu Băi, știu câtă nevoie de implicare este, ea trebuie să fie una integrată, deci trebuie să ne unificăm forțele! Nu contează culori politice, partide, ci interesul celor care trăiesc aici și văd că o zonă cu un potențial fantastic nu este îndeajuns susținută și dezvoltată!”, a declarat Maria Grapini, la Geoagiu Băi.
Aceasta a mai făcut precizarea că, multe dinte reclamațiile primite la forurile europene, nu sunt de competența acestora, ci ale statelor membre. ” Comisia Europeană nu are treabă cu problemele care sunt de competența unui stat suveran, independent. Avem noi treburile noastre, în interior. Să alegem pe cine trebuie în Parlamentul național, să vedem dacă cei de la primărie își fac cu adevărat treaba, dacă și consilierii sunt aleșii comunuăății și o sprijină.. aste e democrație. Nu voi susține niciodată, o sancțiune împotriva țării mele de la C.E, care este un executiv numit, nici măcar ales. Am văzut și un lucru deficitar la nivelul U.E și să înțelegeți că, nu numai în România se întâmplă astfel de lucruri, am constatat de când este U.E că în turism, nu există nicio componentă asupra lui. Nu facem nimc din bugetul acela pentru turism . Și mi se pare o mare eroare și sunt în comisie și am propus cu niște colegi din alte țări, cu potențial turistic să avem un buget european și pentru turism. Și am întregistrat și primele proiecte pilot care să fie finanțate ” a mai precizat europarlamentarul Maria Grapini.
Maria Grapini a avut un rol major, pe timpul mandatului său de ministru al Turismului, pentru că a reacreditat stațiunea drept una de interes național, în virtutea resurselor naturale, a apelor termale care au recomandat-o și o recomandă pentru un astfel de statut.
Sâmbătă, 2 februarie, umanista a vizitat, împreună cu primarul și cu viceprimarul din Geoagiu Băi, stațiunea și împrejurimile, pentru a vedea cum s-a dezvoltat, de atunci (cinci ani) și până în prezent. Din păcate, așa Cuma spus, legea pe care tot umanista a inițiat-o, care i-ar fi obligat pe deținătorii de spații de cazare-fie că vorbim de stat sau privați – să le refacă, odată ce le-au preluat, ”zace în Parlament și acum”.
Dezbaterea de la Geoagiu Băi a fost una utilă, pentru că autoritățile locale și județene prezente au putut da răspunsuri concrete participanților, pe numeroasele chestiuni ridicate și discutate în detaliu. În egală măsură, autoritățile și-au expus problemele acute legate de regimul terenurilor,poblematica PUZ-urilor și PU-rilor, procesul greioi de obținere a unor avize de la diferite instituții, care ” și-au clasificat drept secrete” anumite documente, de procedurile greoaie din domeniul achizitiilor publice, care consumă timp și multă birocrație și care duc de multe ori la pierderea unor proiecte și bani multi pentru multe dintre comunitățile locale, mai ales defavorizate. Europarlamentarul Maria Grapini le-a promis celor prezeți că, la următoarea întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă va prezenta concluziile acestei întîlniri de la Geoagiu –Băi, cu dorințe atât ale autorităților locale, ale investitorilor și oamenilor de afaceri și că va organiza o astfel de întâlnire și în Valea Jiului în cursul lunii martie.
”După vizita de două zile a stațiunii Geoagiu Băi și după conferința dedicată turismului, spun înă o dată avem locuri extraordinare în Romania, putem sa dezvoltam turismul! Vă îndemn pe toți românii, să nu mai ridicăm tranșee între noi, să susținem proiectele românești indiferent de optțunea politică.Împreună putem fi puternici! Să ne bazăm, să-i susținem și să-i alegem pe cei mai buni români!” a concluzionat europarlamentarul Maria Grapini.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.