AMR atrage atenția: În 2019, investițiile la nivel local, în pericol, dacă Guvernul nu ia măsuri

Asociația Municipiilor din România solicită o întâlnire cu Prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, și ministrul Finanțelor Publice, domnul Eugen Teodorvici, pentru a discuta urgent situația proiectului de buget pentru anul 2019.

În cadrul unei conferințe de presă, susținută zilele trecute, președintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiță, și președintele Executiv al AMR, domnul Ilie Bolojan, și-au exprimat îngrijorarea referitoare la măsurile propuse de Executiv în ceea ce privește finanțarea municipiilor și a orașelor. Conducerea AMR solicită ca procentul ce urmează să fie alocat autorităților locale, din impozitul pe venit, să fie de cel puțin 60% și nu de 43% cum este propus.

“Știm cu toții că orașele au fost și sunt motorul dezvoltării, ne bazăm pe orașe și pe dezvoltarea orașelor pentru dezvoltarea României. Anul trecut, însă, s-au petrecut niște fapte foarte grave care au pus în pericol această dezvoltare. Mai exact, bugetele primăriilor au fost tăiate, astfel că, în acest an, am pierdut 26% din cotele pe care le obțineam din impozitul pe venit. Este enorm de mult. Și așa primăriile aveau mari probleme cu finanțarea, dar acum situația se agravează și ne vor fi afectate invetițiile. Există un angajament în programul de guvernare, ca 100% din IV(impozitul pe venit) să rămână la administrațiile locale. (…) Este nevoie să se corecteze nedreptatea de anul trecut și să se refacă bugetele, astfel încât și noi să ne putem continua proiectele. Considerăm că surplusul din IV trebuie împărțit în mod echitabil între Consiliile Județene și primării, fiindcă am înțeles că există această intenție de a se acorda un procent mai mic primăriilor. Și vreau să vă argumentez punctul nostru de vedere: atribuțiile CJ-urilor sunt mult mai mici decât cele ale primăriilor. Ni se spune că CJ-urile, după aceea, ar urma să redistribuie banii, dar este clar că aici municipiile și orașele vor avea de pierdut, fiindcă este evident că redistribuirea va viza suplimentarea bugetelor la comune, deoarece se spune că orașele și municipiile sunt mai bine finanțate. Și așa este, e adevărat, dar asta nu înseamnă că investițiile noastre trebuie puse în pericol. Prin o astfel de măsură am condamna, pur și simplu, municipiile la subdezvoltare. Nu neg că este nevoie de relocare pentru anumite sume, dar trebuie să analizăm foarte bine nivelul de redistribuire și modul în care facem asta.„ a declarat președintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiță.

“Tragem un semnal de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă cu bugetele marilor orașe, în sensul în care, dacă Guvernul va stabili să ne aloce 40% din IV vom avea parte de un dezastru pentru orașele din România” a explicat Președintele Executiv al AMR, domnul Ilie Bolojan. „ Toate Guvernele României, indiferent de culoarea politică, au menținut o stabilitate, până anul trecut. Adică știai, la nivel de oraș, de ce sume vei beneficia, deci ca primar îți puteai face planuri, dar aveai și certitudinea independenței financiare. Un procent de 43% din banii colectați din IV se alocau direct primăriilor. Asta însemnă cam 50% și chiar 80% din veniturile primăriilor. Practic era una dintre cele mai importante surse de venit. Dar, anul trecut, s-a luat o măsură dezastruoasă: s-a diminuat impozitului pe venit de la 16 la 10%. Suna bine, în terorie, doar că această diminuare nu s-a dus în buzunarul angajatorului sau angajatului. Diferența a ajuns la bugetul de stat, dar nu și la primării. Practic, baza din care ni se acordă procentul din IV a scăzut semnificativ, astfel că, bugetele noastre au parte de o diminuare cu 40 de procente. Anul trecut, ni s-a explicat că vom beneficia de măsuri prin care ni se vor compensa sumele lipsă. Dar anul acesta nu se va mai întămpla asta.” a adăugat, Președintele Executiv al AMR.

Domnul Ilie Bolojan a prezentat și câteva exemple. În cazul municipiului Constanța, veniturile din IV, in 2017 au fost de 263 de mil de lei, în 2018, de 198 de mil de lei, deci o scădere de peste 12 mil de Euro scădere. Dacă nu se iau măsuri în sensul de a repara situația actuală, explică Ilie Bolojan, în 2019 bugetul Constanței, este la fel ca cel de anul acesta, adică mai mic, dar fărăr compensarea prin măsuri suplimentare. La Oradea, municipiu cu 200 mii de locuitori, fondurile alocate din IV au fost de 182 mil lei in 2017, de 136 in 2018 și estimativ de 153 mil de lei, anul viitor. Deci o pierdere de 12 mil de Euro.

„Concret, menținerea procentului de 40% alocat orașelor și municipiilor din IV, dar fără măsuri de compensare, cum au fost în acest an, va însemna pierderi de la câteva milioane de Euro și până la 10-15 mil de Euro, în cazul orașelor mici. Pierderile vor fi și de 20-30 de mil de Euro, pentru orașele mari. Aceste sume sunt foarte mari, dar și foarte importante, fiindcă sunt sume pe care le folosim în bugetele de investiții. Nu putem întrerupe serviciile, de iluminat stradal, de curațenie, de exemplu, deci rezultă afectarea bugetelor de investiții.“ a subliniat Președintele Executiv Ilie Bolojan.

Concret, pentru a elimina acest pericol, Asociația Municipiilor din România, împreună cu Asociația Orașelor, propun ca procentul alocat de Guvern din IV către orașe și municipii să crească la cel puțin 60%. În acest fel, ar fi compensate pierderile înregistrate odată cu menținerea vechiului procent, cel de 43%, dar dintr-o bază redusă, odată cu scăderea impozitului la 10%, de la 16%.

Președintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiță, a punctat faptul că “ În București situația este diferită. Nu capitala este problema, fiindcă aici nu avem CJ-uri, iar eu oricum nu îmi apăr propria situație. Dar eu reprezint interesele municipiilor din România și problema este în țară. O problemă mare, fiindcă toate orașele și municipiile vor avea investițiile blocate, dacă nu se iau măsuri. Noi nu cerem nimic în plus, cerem să se rămână la aceeași situație, adică să beneficiem de aceleași sume. Dar pentru asta e nevoie să majorăm acest procent din IV care să ne fie alocat, și nu vor mai fi probleme, vom avea aceeași bani ca în 2017. “

Conducerea AMR așteaptă o discuție aplicată și corectă cu membrii Executivului, iar, în funcție de evoluția acestor discuții, se va decide la nivelul celor 109 municipii care sunt acțiunile următoare, în condițiile în care, interesul comun este garantarea continuării investițiilor și a dezvoltării orașelor și municipiilor din România.