MESAJ PREVENTIV ÎN CADRUL CAMPANIEI  „100 DE ANI, 100 DE MESAJE PREVENTIVE PENTRU HUNEDORENI” PREVENIREA FURTURILOR DIN AUTOTURISME

Au pus în pericol circulaţia pe drumurile publice:

       În data de 11.11.2018, în jurul orei 01:00, poliţiştii Compartimentului Rutier Aninoasa au efectuat o acțiune pe D.N. 66A, în cadrul căreia au depistat un bărbat în vârstă de 33 de ani, din municipiul Lupeni, care conducea un autoturism din direcţia Vulcan-Petroșani. În cazul bărbatului, aparatul etilotest a indicat o concentrație  de  0,85 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

 În data de 11.11.2018, în jurul orei 00:40, poliţiştii au depistat în trafic un bărbat în vârstă de 59 de ani, din municipiul Hunedoara, care conducea un autoturism pe bulevardul Iuliu Maniu, din Deva. Ca urmare a controlului documentelor, poliţiştii au constatat că acesta avea dreptul de a conduce autovehicule suspendat, pentru abateri anterioare la regimul circulaţiei.

        Un caz similar a fost înregistrat tot în  data de 11.11.2018, în jurul orei  09:20, când poliţiştii au depistat în trafic un tânăr de 24 de ani, din comuna Certeju de Sus, care conducea un autoturism pe bulevardul Nicolae Bălcescu, din municipiul Deva.

În urma verificărilor în bazele de date, poliţiştii au stabilit că tânărul avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

           În cele trei cazuri au fost întocmite dosare de cercetare penală.

 Notă: Facem precizarea că, în cazurile prezentate, efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

           Furturile din autoturisme sunt, de obicei, furturi oportuniste. Bunurile lăsate la vedere atrag ca un magnet privirile hoților, iar ușile neîncuiate sau gemurile lăsate deschise nu fac decât să le ușureze munca. Furturile din autoturisme sunt infracțiuni ușor de prevenit, dacă respectați  patru reguli simple de comportare:

          Recomandări:

  • Încuiați portierele și închideți geamurile ori de câte ori plecați de lângă mașina, chiar și pentru câteva minute.
  • Dacă plecați de lângă mașină, n-o lăsați pornită sau cheile în contact, chiar dacă o aveți în raza vizuală.
  • Chiar și în timpul zilei, când mergeți la cumpărături, nu lăsați în interior, la

vedere, bunuri de valoare de genul telefoanelor mobile, borsete, poșete, genți de laptop, geci de piele, aparate GPS etc.. Depozitați-le în portbagaj sau luați-le cu dumneavoastră, pentru a evita pagubele spargerii mașinii.

  • Alegeți cu grijă locul de parcare pe timpul nopții. Căutați locuri iluminate sau zone păzite, supravegheate video.

 (mesaj realizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Hunedoara).

Recomandări preventive privind circulaţia rutieră în siguranţă:

Pentru a nu fi implicaţi în evenimente rutiere, poliţiştii rutieri vă recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile şi să adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.

În condiţiile unui trafic rutier aglomerat, polițiștii le recomandă conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

            Amplasarea aparatelor radar:

 

DN 7 Deva – Sântuhalm – Simeria
DJ 687 Cristur – Hunedoara
DJ 687 Hunedoara – Hăşdat
DN 66 Călan – Băcia
DN7 Mintia – Veţel
DN7 Veţel – Leşnic
DN7 Leşnic – Săcămaş
DN7 Ilia – Gurasada
DN7 Gurasada – Burjuc
DN7 Burjuc-Zam
Deva, Calea Zarand; Sântuhalm; DN 76 Căinelul de Jos – Bejan
Uricani pe DN 66A, str. Muncii