CLUBUL DE PRESĂ VALEA JIULUI A ÎNCHEIAT UN  NOU PROIECT ALĂTURI DE PARTERII SĂI – Copiii iubesc și ocrotesc NATURA

Grija privind starea mediului nostru înconjurător, înţelegerea necesităţii unei atitudini conştient – ecologice presupune modificarea angajamentului şi a modului comportamental. Perceperea şi observarea naturii, vizitarea unor ecosisteme, a pădurii de la marginea orașului, înseamnă contactul nemijlocit cu natura, cu farmecul ei. Existând implicare, trebuie să existe şi responsabilitate.

Copiii trebuie să înţeleagă că  în câteva minute putem tăia un copac, dar altul de talia lui va creşte peste foarte mulţi ani. Pentru faptul că pădurea împrospătează aerul, adăposteşte multe animale şi constituie pentru oameni un mediu de recreere, trebuie ocrotită. Dacă vom reuşi să le insuflăm copiilor dragostea de natură, generaţiile viitoare vor beneficia de un aer curat şi un mediu sănătos. Plecând de la aceste deziderate, un amplu proiect s-a derulat în lunile septembrie- noiembrie a.c. în vestul Văii Jiului.  Inițiatorii acestuia prof. Elena Kiss și Cornel Băroi au mai atras de partea lor și alți colegi, cadre didactice din municipiul Lupeni și din orașul Uricani, dar și parteneri importanți: CLUBUL DE PRESĂ VALEA JIULUI, S.H.I Petroșani, Apa Serv Valea Jiului, și Școala Gimnazială nr. 3 din municipiul Lupeni. Prima activitate în aer liber  a proectului s-a desfășurat la barajul Valea de Pești și la stația de tratare a apei aparținătoare APA SERV VALEA JIULUI,  acolo, unde  cei peste 80 de elevi au putut să vadă „pe viu” cum se produce apa potabilă care este distribuită consumatorilor. Elevii și cadrele didactice implicate în proiect au organizat și o acțiune de ecologizare  a mediului înconjurător.

Pe lângă activitățile desfășurate la casă, unde elevii cuprinși în proiect s-au familiarizat cu tema proectului, ultima activitate a avut loc sâmbătă 3 noiembrie .Profitând de vremea frumoasă, le-am oferit elevilor o excursie și drumeție pe drumul către Tulișa. Cum proiectul a avut și o parte component de ocrotirea mediului elevii au ecologizat zonele  unde au vizitat frumusețile naturii. Pentru unii dintre ei,  a fost prima ieșire la munte, în aer liber. Întorși la cabana unde am fost cantonați, activitățile au continuat cu un CARNAVAL AL TOAMNEI. Îmbrăcați în diferite costume, copiii au socializat cu voluntarii și membrii CLUBULUI DE PRESĂ  și cadrele didactice implicate în proiect. Voia bună și distracția, jocurile interactive, prin muzică și dans copiii au avut parte de o zi de neuitat.

După miezul zilei cu toții am trecut la masă. S-a servit supă, sarmale și friptură. Bucătarii zilei au fost prof. Cornel Băroi și Nelu Ilie Cioată.

Ziua a fost una antrenantă, elevii s-au întălnit și cu reprezentanții Ocolului Silvic, au aflat  din tainele pădurii, etc. Pentru buna desfășurare a proiectului vrem să mulțumim principalului sponsor, directorului general al SC Realcom SA Petroșani, Gheorghe Toma, colegilor din CLUBUL DE PRESĂ VALEA JIULUI, cadrelor didactice și părinților.

”Prin acest proiect am  urmărit dezvoltarea capacităţii de explorare şi investigare a mediului înconjurător folosind instrumente şi procedee adecvate; dezvoltarea unor atitudini / comportamente favorabile ameliorării relaţiilor dintre om şi mediu; cultivarea capacităţii de cooperare în scopul protejării mediului; dezvoltarea interesului pentru realizarea unui mediu echilibrat; încurajarea copiilor pentru a deveni factori activi ai protecţiei mediului, acţionând, realizând proiecte, modificându-şi propriul stil de viaţă, precum şi pe cel al persoanelor din jurul lor; dezvoltarea abilităţilor copiilor de a rezolva probleme şi de a lua decizii; stimularea activităţii în grup în aer liber; atragerea efectivă  a copiilor în organizarea unor activităţi cu caracter extracurricular în aer liber, conducând la creşterea numerică şi calitativă a acestor activităţi; promovarea dialogului şi a comunicării între preşcolarii / elevii din şcoli diferite: dezvoltarea colaborării între cadre didactice din unităţi diferite de învăţământ;  conştientizarea afectivităţii de grup ca suport al prieteniei; etc.” a conchis prof.Cornel Băroi, președintele Asociațieie DA Copiilor din Uricani.

Iar Natura trebuie respectată şi nu dominată. Ea formează un întreg ”imens,  dar nu nesfârşit” în care fiecare componentă are un rol precis, iar omul,  este obligat să se integreze armonios în acest întreg.