VALEA JIULUI  are sprijinul Comisiei Europene și guvernamental

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, au participat joi, la Petroşani, la conferinţa cu tema „Regiunile carbonifere din România în tranziţia energetică„, evenimentul fiind organizat de Confederaţia Sindicală „Meridian”,  sindicatele din Valea Jiului și din alte zone miniere ale țării. Au mai participat secretari de stat din diferite ministere, parlamentari, primari, reprezentanți ai mediului de afaceri și societății civile, etc.

La nivelul Comisiei Europene,  cât și a guvernului, a fost constituit un grup special de lucru care evaluează deja necesităţile de investiţii în Valea Jiului, pentru a ajuta această regiune carboniferă să facă mai uşor faţă tendinţei mondiale de reducere a consumului de cărbune.

În expunerea sa, comisarul  european Corina Crețu a făcut precizarea că: ” Nu Comisia Europeană este cea care dictează închiderea minelor , nici dezvoltarea economică. Există o corespondență între guvernul României și comisarul care răspunde de competiție și potrivit regulamnetelor, la sfâștitul acestui an, U.E nu mai finanțează ajutorul de  stat pentru mine. Eu voi verifica, când mă întorc la Bruxelles, dacă există această corespondență și în ce măsură sunt argument concrete solide, pentru a determica Comisia Europeană să facă o excepție(…) Valea Jiului este o zonă specială, atât pentru România, cât și pentru Europa – ea reprezintă a doua cea mai mare regiune carboniferă din Uniunea Europeană, în ceea ce privește numărul angajaților în sectorul extracției și exploatației cărbunelui. Oamenii din Valea Jiului se confruntă acum cu o provocare majoră din punct de vedere economic și social, în condițiile în care extracția cărbunelui nu va mai fi principalul motor de dezvoltare a regiunii. Nu este o problemă nouă, ci este o problemă care s-a cronicizat în timp – și, prea puțin, politicienii de-a lungul timpului au fost preocupați de soarta acestei zone și a acestui domeniu. Personal, nu am uitat de unde am plecat – și sunt bucuroasă să anunț că inițiativa privind tranziția regiunilor carbonifere este unul dintre principalele instrumente prin care UE poate ajuta Valea Jiului. Echipa operațională de țară a fost înființată în aprilie 2018, și și-a început deja activitatea, colaborând cu toți actorii locali și naționali relevanți.

Am convenit primii pași importanți de făcut, așa cum sunt evaluarea necesităților și potențialului investițional în Valea Jiului, precum și identificarea proiectelor deja existente, care vizează relansarea regiunii. Prin Politica de Coeziune pe care o coordonez, au fost deja investite mai mult de 2,5 miliarde de lei în perioada 2007-2013 în județul Hunedoara și în orașele din Valea Jiului(…).

Ca întotdeauna, atât eu, personal, cât și experții Comisiei Europene suntem gata să sprijinim implementarea rapidă a proiectelor de bună calitate, pentru că doar acestea pot ajuta Valea Jiului, în plan economic și în plan social. Contează mai puțin declarațiile și mai mult faptele , iar noi, cei care lucrăm în Comisie alături de autorități, ne dorim să ajutăm direct, cu decizii și fonduri, pentru ca această regiune să nu rămână în urmă. Nu putem face însă asta singuri. Depinde mult și de toți cei de aici, de la cetățeni, la autorități, și reprezentanți ai mediului de afaceri și societății civile să fie definite prioritățile pentru regiune și cea mai bună viziune pentru realizarea acestora. Procesul de tranziție trebuie susținut și de un angajament politic puternic și cred că prezența Premierului și miniștrilor responsabili la această conferință, este un semnal foarte bun în acest sens. În sfârșit, coordonarea este esențială – coordonarea tuturor actorilor relevanți și a tuturor resurselor financiare disponibile la nivelul UE și la nivel național.

Știu că toate aceste transformări necesare nu sunt ușoare și nu se vor întâmpla peste noapte. Uniunea Europeană are însă experiența susținerii cu succes a unor astfel de procese complexe, prin Politica de Coeziune, și în alte state membre. Am toată încrederea că viitorul Văii Jiului, cu suportul UE, cu implicarea autorităților, mediului de afaceri, a societății civile, poate fi unul mai bun. Ca român, am fost martorul istoriei recente tumultoase prin care a trecut Valea Jiului și tocmai de aceea este important ca oamenii de aici să aibă o speranță. Nimeni nu trebuie lăsat în urmă, iar de procesul de integrare în Uniunea Europeană, de modernizare economică și socială trebuie să beneficieze fiecare cetățean” .

conventie inchidere mine

Discuțiile s-au purtat mai bine de șase ore și în final, a fost adoptată o declarație comună, care v-a fi întaintată spre aprobare și punere în practică  guvernului și prin care, se cere , în mod special  prelungirea cadrului legal privind acordarea ajutoarelor de stat pentru producția de cărbune  și implementarea unui plan de măsuri  ( n.r. 10 pct) prin care să fie garantate perspectivele de dezvoltare economic și social, prin angajamente politice concrete și cuantificabile.

În plenul conferinței, dar și în cadrul declarațiilor de presă, ministrul Rovana Plumb  a  anunțat că pentru Valea Jiului sunt bani și 800.000 de euro pentru o strategie de dezvoltare, urmând să fie finanțate proiecte care țin de turism, alocări financiare destinate mediului de afaceri, investiții în reabilitarea rețelei de termoficare și reabilitarea clădirilor instituționale și a locuințelor pentru creșterea eficienței energetice, investiții în infrastructura de transport cu prioritate DN66AUricani- Cerna Sat, DJ 664- Merișor- Schela, investițuu în infrastructura de turism și cultural- sportivă, înființarea la Petroșani a unei Companii Naționale de Tuneluri și Infrastructură Strategică Subterană,  a unui Centru Național De Educare și Formare a Salvatorilor, înființarea la Lupeni a unui Muzeu Național al Minelor de Huilă, susținerea unui program de finanțare pentru activitățile de agroturism din regiunile miniere în tranziție energetică,  etc. ” Va fi deschisă  special pentru Valea Jiului și o axă de finanțare pentru a crea noi locuri de muncp, și până a sfârșitul acestei luni, Ministerul Fondurilor Europene va aloca 1,5 milioane de euro prin care se vor dezvolta atât competențele profesionale, antreprenoriale și aici, vreau să salut inițiativa Universității din Petroșani, pentru că a înființat o disciplină opțională în ceea ce privește antreprenoriatul, iar în cadrul acestei linii, vom avea 100 de persoane care vor fi formate pe competențe antreprenoriale și 25 dintre acestea care vor prezenta un plan de afaceri viabil, cele mai bune, vor primi câte 40.000 de euro. Iar pe noua strategie,  vom lucra după modelul GAL-rilor din care vor face parte toți primarii, în parteneriat cu parlamentarii, guvernul și partenerii sociali” a concluzionat ministrul Rovana Plumb.

Decizia Consiliului 787 din 2010

Președintele Confederației  MERIDIAN, Ion Popescu a spus celor prezenți că:  ” Valea Jiului este o zonă special, foarte importantă pentru economia României și ne dorim  ca mineritul să-și continue activitatea. Încercăm  pe orice căi să sprijinim această zonăși trebuie să spunem că încă, este nevoie  de cărbune pentru SEN. Întâlnirea de azi este foarte importantă, pregătim prelungirea activității miniere”

În declarația comună prezentată la Petroșani se mai arată că ” pentru a sprijini în mod concret regiunile miniere, carbonifere, instituțiile europene trebuie să accepte idea că ajutorul de stat cpnfoerm prevederilor deosebit de restrictive și nerealiste ale Deciziei Consiliului nr.787/2010 nu trebuie să fie returnat pentru că, în caz contrar, acesta ar pune în pericol însuși procesul de tranziție energetică”.