Viața este un drept- parteneriat între spitalul lupenenan și ASMR

Asociația Suport Mastocitoză România informează  opinia publică,  cu bucurie,  că există într o zonă montană de interes național, în municipiul  Lupeni, la întâlnirea munților Retezat, Vâlcan și Parâng o unitate de primiri urgențe specializată în intervenția de prima linie în reacțiile de degranulare mastocitară,  în cazul bolnavilor de mastocitoză.

Vaia Nicoleta, președinta Asociației Suport Mastocitoza România, a declarat că:” suntem bucuroși de deschiderea dnei manager Carmen Mesarosi față de protocolul de urgență în mastocitoză ,de diseminarea acestuia în rândul personalului medical,de sprijinul emoțional pe care dânsa ni l-a asigurat. Medicii Viorel Jula și Călin Bota au fost primii care și-au însușit șsi aplicat cu profesionalism protocolul de urgență. E o stare de securitate pe care acești oameni ni-o transmit”. MASTOCITOZA este o boală foarte rară, hematologică, oncologică și cronică incidenţa bolii este de 0,3 cazuri la 100.000 de locuitori şi an. Mastocitele sunt celule care fac parte din a sistemului nostru imunitar. Ele iau naștere în măduva osoasă şi de acolo migrează în alte ţesuturi, unde se focalizează lângă capilarele sau de terminațiile nervoase periferice.

În mod normal mastocitele nu se găsesc în sângele periferic, prezența lor anormală acolo este determinată prin analiza numită: imunofenotipare din sângele periferic, fiind una din specificitățile mastocitozei.  Mastocitoza este încadrată în grupul bolilor neoplazice, C 77 , neoplasme maligne. În România Mastocitoza sistemică are încadrarea C 96, tumori maligne.

Asociația are în vedere  elaborarea și semnarea unui contract cu furnizorii de analize medicale în vederea oferirii unui pachet de analize vital, gratuit pentru bolnavii de mastocitoză constând în triptaza serică și electroforeza hemoglobinei.