WISPA Transilvania 2018

Polițiști din 20 de țări ale lumii  au fost prezenți   în județul Hunedoara. Oamenii legii  au participat la cea de-a XVIII-a ediție a Campionatului Mondial de Fotbal în Sală al Polițiștilor – WISPA Transilvania 2018.  La Deva, au avut loc festivitatea de deschidere a evenimentului., delegațiile fiind întâmpinate la Esplanada Lapidarium a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva de către organizatori și invitații speciali ai evenimentului, printre care s-a numărat și ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Elena Intotero.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea participanților, pe muzică de fanfară și la lumina torțelor purtate de jandarmii și pompierii hunedoreni. Retragere cu torțe a avut loc pe traseul cuprins între muzeu și Piața Victoriei, spre încântarea devenilor ieșiți la plimbare în oraș.
A doua zi, în sala mare a Consiliului Județean a avut loc congresul polițiștilor, reprezentanții

IPJ Hunedoara au pregătit un material complex legat de istoria cetăților dacice și de fenomenul infracțional întâlnit în ultimii 20 de ani în arealul obiectivelor înscrise în patrimoniul mondial UNESCO, cel al furtului de obiecte de patrimoniu.

Centrul de la Orăștie, aflat în rețeaua DGASPC Hunedoara a fost vizitat în dimineața zilei de joi, 16 august, de către delegații WISPA prezenți la evenimentul sportiv dedicat polițiștilor.  Aceștia au făcut o donație  de 1500  euro. Pe lângă întrecerea sportivă propriu-zisă, polițiștii membri ai WISPA participă la schimburi de experiență cu colegii din țara gazdă, precum și la acțiuni cu caracter umanitar. Campionatul Mondial de Fotbal în Sală al Polițiștilor – WISPA Transilvania 2018 a a ajuns la final. Sâmbătă, 18 august, la Deva, la Sala Sporturilor, s-au jucat semifinalele și finalele la categoriile de vârstă sub și peste 35 de ani. Campioană mondială la sub 35 de ani este echipa Iordaniei care a învins selecționata WISPA International Juniors. Campioană mondială la categoria peste 35 de ani este echipa polițiștilor din Ucraina. Ei au învins în finală selecționata IPA Sarajevo (Bosnia-Herțegovina).

În încheierea evenimentului, echipa Iordaniei a disputat un meci demonstrativ în compania Autobergamo Deva.  Câștigătorii au fost recompensați cu diplome și cupe înmânate de președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, și vicepreședintele Sorin Vasilescu. Polițiștii din lumea-ntreagă au plecat spre țările lor cu amintiri frumoase despre România și județul Hunedoara, cu oameni ospitalieri și gazde bune.