ITOCHU, Kansai și Hyundai interesate de modernizarile Termocentralei Mintia
Reprezentanți ai unor companii din Japonia și Coreea de Sud au avut zilele trecute o întâlnire cu conducerea Consiliului Județean Hunedoara.
Reprezentanții corporației ITOCHU, ai companiei Kansai Electric (a doua ca mărime în Japonia) și ai companiei Hyundai Motor Group din Coreea de Sud au avut o scurtă întrevedere cu președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, și cu vicepreședintele Daniel Andronache, în cadrul căreia și-au prezentat intențiile vizitei în județul Hunedoara. La discuții au mai luat parte Sorin Găman, șef Serviciu Investiții din cadrul CJ Hunedoara, și Constantin Ioanițescu din partea Ministerului Energiei.
Japonezii sunt interesați să deruleze o investiție care vizează modernizarea Termocentralei Mintia.
Reprezentanții firmelor din Japonia vizitează termocentrala pentru a-și face o imagine completă în legătură cu situația în care se află colosul industrial de lângă Deva. Conform declarațiilor oficialilor din ministerul Energiei, la Mintia se vor face învestiții de peste 280 milioane de euro, urmând a fi construire două grupuri noi, cu o capacitate totală de 400 MW. „Am trecut în Strategia Energetică, din necesitate, constructia de grupuri noi, în ciclu combinat, pe gaze, la Mintia, 400 de MW în total, termen de finalizare, anul 2020, iar investiția estimată este d circa 280 de milioane de euro”, a declarat în primăvară, secretarul de stat, Doru Visan, În realizarea acestei investiții majore vor fi implicați actori de stat cât și cei privați.
Reprezentanții firmei ITOCHU vor să realizeze la Mintia, un grup turbină pe gaz cu tehnologie de ultimă generație. Este a doua vizită pe care o efectuează japonezii în zona noastră pentru a se discuta despre noua investiție majoră de la Mintia.
Tot ei au contribuit la modernizarea termocentralei de la Paroșeni. Aceasta a fost efectuată de un consorțiu format din companiile japoneze Itochu, Hitachi și Toshiba. Proiectul a cuprins retehnologizarea unui grup de 150 de megawați și 150 de gigacalorii/pe oră, pentru care s-au cheltuit 135 milioane de dolari. Denumit generic “Grupul IV” al CET Paroșeni, reprezintă cea mai mare investiție în sistemul termoenergetic din 1989 și pînă în prezent.
Noile instalații au fost cumpărate cu un împrumut acordat de Japonia și au fost montate chiar de oamenii concernelor japoneze care le-au produs: Itochu, Hitachi si Toshiba.
Astfel că, termocentrala Paroșeni a devenit una dintre cele mai performante centrale pe cărbune din Europa.
Cornel Groapă
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.