Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad I

O altă destinație turistică de basm oferită de Muzeul Civilizației Dacice și Romane,un obiectiv turistic cultural care promovează istoria locală a județului Hunedoara,  esteExpoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad care își desfășoară activitatea într-o clădire construită între anii 1964-1965, pe una din străzile vechi ale municipiului Brad, în apropiere de podul peste Crișul Alb, sub care, într-un sfârșit de octombrie al anului 1784, Crișan vorbește cu iobagii din Zarand veniți la târg, le arată crucea de aur primită de Horea de la împărat, și îi cheamă la biserica din satul Mesteacăn, pentru mai multe lămuriri.

Curtea mare a muzeului, înverzită, înconjurată de nuci și tei impozanți, amintește vizitatorului de ograda de altădată a bunicilor. Casa tradițională adusă din satul Țebea, o casă de miner, care într-un viitor apropiat va fi amenajată corespunzător prin grija și susținerea materială a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, aduce în fața călătorului un crâmpei din aerul patriarhal al satului zărăndean de acum un veac.Casa zărăndeană se compune din două încăperi: camera de locuit și cămara. Pe lungimea fațadei, de-a lungul celor două încăperi, este construită prispa sau târnațul, cum este denumit în zonă. Prispa este închisă în partea de jos cu scânduri traforate, iar intrarea pe prispă se face pe o portiță.După încheierea în totalitate a procesului de amenajare a interiorului, spațiul va fi un loc propice desfășurării activităților de învățare/practicare a diverselor meșteșuguri specifice zonei, a șezătorilor și a altor activități.Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad a fost inaugurată în luna ianuarie a anului 1988.

Patrimoniul muzeului a avut ca bază de pornire colecția de artă populară și etnografie a pasionatului colecționar brădean, Ștefan Safian. Colecția de atunci a fost achiziționată de Muzeul Județean de Istorie din Deva, cum se numea la data aceea Muzeul Civilizației Dacice și Romane.Întâlnim în colecțiile muzeului întreaga gamă de unelte specifice meșteșugurilor zărăndene, unelte agricole, de prelucrare a lânii și a cânepii, mici instalații tehnice sau machete ale acestora, piese din lemn, metal, textile, instrumente muzicale, icoane, documente fotografice, etc., toate însumând un număr de 1.2oo de obiecte.